Čtyřnásobná radost v děčínské zoo: Máme čtyřčata kapybar vodních
Foto, zdroj: Zoo Děčín
Děčín

Děčín - Kapybarám vodním se v děčínské zoo daří. Důkazem toho jsou další mláďata, která se tu před pár dny narodila. Radost ošetřovatelů je obrovská, protože na svět přišla rovnou čtyřčata! „Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará a na jejich bezpečnost dohlížejí i ostatní členové stádečka. Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už sedmadvacet let. Za tu dobu se zde narodily více než 2 desítky mláďat. Vloni to bylo dokonce rekordních 9 odchovů,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Většinou se rodí 2 až 8 mláďat, jejichž hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matkou jsou ale i přesto ještě dva měsíce kojena,“ doplnila mluvčí.

Kapybary vodní najdete i v dalších členských zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO: Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Plzeň, Zoo Zlín a Zoo Košice.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany. Je totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Je to zvíře, které najdete vždy blízko u vody. Je výborným plavcem a dovede se i potápět. Pro pohyb ve vodě je dokonale uzpůsobena, mezi prsty má plovací blány. Vodní prostředí vyhledávají kapybary nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název "kapybara" má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená "pán trávy"), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Tato „přerostlá morčata", jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru