Česko zvládá epidemii dobře. Na konci měsíce bude asi 14 tisíc pacientů, odhadují modely
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Děčín

ČR - Česká republika zvládá epidemii velmi dobře a stávající vývoj počtu pacientů a čerpání kapacity systému zatím odpovídá tomu, co Ústav zdravotnických informací a statistiky modeloval. Kapacita celého systému je aktuálně více než dostatečná a kvalita péče je naprosto shodná jako v období před epidemií. Podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených testů je stabilní a v posledních dnech klesá. Zaznělo to na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky k průběžnému vyhodnocení vývoje koronaviru, vlivu přijatých opatření a k modelaci dalšího vývoje.

Česká republika je v mezinárodním srovnání nadprůměrná v počtu testů na koronavirus. V úterý bylo provedeno přes 6200 testů, což je o 1000 více než v pondělí.

Podíl pozitivních pacientů v celkovém počtu testů je 6,1 procenta. Přesto počet pacientů bude nadále růst. „Žádný stát není schopný epidemii zastavit ze dne na den. Rozhodně ale nemíříme italským nebo španělským scénářem,“ řekl ministr Vojtěch na konferenci.

Nemocniční kapacity jsou schopné situaci zvládat. Nemocnice a regiony jsou nově zapojené do online dispečinku intenzivní péče, reportovacího systému, který v reálném čase ukazuje informace o vytíženosti a obsazenosti jednotlivých zdravotnických zařízení.


k 2. dubnu 17.45 hodin

  • bylo v Česku 3805 osob s prokázaným onemocněním COVID-19
  • 67 lidí se uzdravilo
  • 44 pacientů s nemocí zemřelo

„Na rozdíl od jiných států, které mají primárně zasaženou seniorní populaci, tomu tak v České republice není,“ doplnil ministr. Ministerstvo přijalo řadu důležitých preventivních i režimových opatření v domovech pro seniory. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jde o 22 procent diagnostikovaných, přitom ve Španělsku se jedná o 33 a v Itálii o 36 procent.

Podle prediktivních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude v polovině dubna v Česku kolem 8000 laboratorně potvrzených případů koronaviru. Na konci měsíce pak cca 14 000. Přitom podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba až na 30 – 40 procent. S nasbíranými daty se modely budou postupně zpřesňovat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru