Některé hospody nezavřely a bylo v nich plno! Lidé také dál tvoří hloučky. Dodržujte zákazy, vyzývá policie
Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR – Městská policie v Mostě zaregistrovala několik porušení vládního nařízení o stavu nouze. Strážníci našli dvě hospody, kde bylo více lidí. A mají také příklady, kdy se lidé venku shlukují, i když to je právě to, čemu chce vláda zabránit a zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy Covid-19. Jak ukazují záběry ze sociálních sítí, z omezení volného pohybu si někteří lidé nic nedělají po celé republice.

Dodržování vládního nařízení má ochránit občany a zejména zranitelné osoby, jako jsou senioři a dlouhodobě nemocní, od onemocnění. Takové osoby má většina z nás v rodině nebo mezi blízkými přáteli. „Jedním z nejdůležitějších opatření, jehož dodržování budeme v době karantény kontrolovat, je omezení mezilidského kontaktu,“ říká mluvčí Policie ČR David Schön. „Není naším cílem působit represivně a kohokoliv trestat, jde o to zabránit rizikovým situacím, kterým je shromažďování osob. Věříme, že občané budou dbát dodržování všech opatření a nebudou riskovat zdraví své i ostatních,“ dodává policista.

V Mostě s tím mají již zkušenost. „Ve dvou případech jsme v posledních dnech bohužel zjistili porušení nařízení uzavření provozovny restaurace, kde se nacházela větší skupina osob. Restaurace byly na základě výzvy strážníků okamžitě uzavřeny a události jsme oznámili správnímu orgánu. V těchto situacích nemohou provozovatelé restaurací v žádném případě počítat s řešením domluvou,“ upozornil Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Strážníci v Mostě také od pondělí 16. března řešili několik případů porušení nařízení ve stavu nouze, kdy je zakázán volný pohyb osob s výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších nezbytných cest.

„V případě, že policisté během preventivního dohledu zjistí porušování nařízení vlády ČR v souvislosti s karanténou, tak v souladu s § 43 zákona o Policii ČR přikáží konkrétním osobám dodržování tohoto zákazu a vykáží je z místa, popřípadě použijí jiná oprávnění podle právních předpisů,“ uvedl David Schön.

Každý je povinen bez zbytečného odkladu uposlechnout výzvy anebo pokynu policisty. Neuposlechnutí výzvy je přestupkem proti veřejnému pořádku podle § 5 zákona o některých přestupcích a lze za něj uložit pokutu do 10 tisíc korun.

Šíření nemoci COVID-19 může být posuzováno jako trestný čin. Vzhledem k tomu, že dospělí a zejména děti nemusejí mít příznaky nemoci před jejím propuknutím, a přesto mohou koronavirus přenášet, neměli by se proto zdržovat ve skupinách na veřejném prostranství, kde mohou přijít do kontaktu s jinými osobami.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru