Situace ve Šluknovském výběžku začíná být kritická: V ohrožení je zdravotní péče pro 55 tisíc lidí
Zdroj: www.rumburk.cz
Děčín

Rumburk - Zástupci samospráv obcí Šluknovského výběžku znovu jednali o budoucnosti Lužické nemocnice. Situace začíná být kritická. V ohrožení je zdravotní péče pro 55 tisíc obyvatel výběžku.

Dalšího jednání, tentokrát v Dolní Poustevně v pátek 7. února 2020, se kromě zástupců samospráv obcí Šluknovského výběžku zúčastnili také náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová, náměstek VZP David Šmehlík, náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák, ekonomický náměstek Krajské zdravotní, a.s. Luděk Rückl, ředitel ZZS Ilja Deyl, insolvenční správkyně Lužické nemocnice Martina Matyášová a další. Za Varnsdorf se jednání zúčastnili starosta města Roland Solloch, místostarostka Ladislava Křížová a ředitel Nemocnice Varnsdorf Václav Jára.

Správkyně v úvodu jednání seznámila všechny přítomné se situací v Lužické nemocnici. Za dočasným omezením provozu některých oddělení stojí aktuální nedostatek lékařského personálu. Do konce února by mělo být hotové nacenění majetku rumburské nemocnice a soudu předložen návrh na prodej nemocnice formou výběrového řízení. V plánu je také znovuotevření budovy nemocnice V Podhájí, kde by se měl navýšit počet ošetřovatelských lůžek až na 120, čímž by byl zajištěn určitý finanční příjem nemocnice.

S Nemocnicí Varnsdorf se do budoucna počítá jako s partnerem, který by měl doplňovat zdravotní služby pro obyvatele Šluknovského výběžku, nikterak je nahradit. To potvrdila i náměstkyně ministra zdravotnictví, že cílem ministerstva je zachování nemocnice v Rumburku, neboť Lužická nemocnice je zařazena do páteřní sítě osmdesáti nemocnic urgentního příjmu v Čechách.

Zástupce Krajské zdravotní, a.s. potvrdil, že jim situace ve výběžku není lhostejná, ale že je velký problém sehnat zdravotnický personál, kterého je nedostatek v celé republice.

O převzetí Lužické nemocnice v Rumburku Krajskou zdravotní, a.s. jednal v pondělí 10. února 2020 také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem. „Slíbil mi, že zajistí, aby fungovala. Provozovatelem bude Krajská zdravotní. Věřím, že je to konečné slovo a občané Šluknovského výběžku budou mít jistotu zdravotní péče,“ zveřejnil Vojtěch na svém veřejném profilu na Facebooku.

Konečné slovo ale bude mít rada a zastupitelé Ústeckého kraje. Podle Bubeníčka bude záležet také na ceně budov. Hejtman by rád s insolvenční správkyní jednal příští týden.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru