Situaci Lužické nemocnice nezavinila Krajská zdravotní: Vedení reaguje na dopis hejtmanovi
Ilustrační foto. Zdroj: www.nemrum.cz
Děčín

Ústecký kraj - Otevřená reakce vedení společnosti Krajská zdravotní, a. s., na dopis ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, hejtmanovi Ústeckého kraje Oldřichu Bubeníčkovi.

"Současnou situaci Lužické nemocnice a polikliniky, a. s., (LNaP) v majetku města Rumburk Krajská zdravotní, a. s., (KZ) nezavinila. Naopak, od loňského roku pomáhají lékaři Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Děčín, o. z., provozu rumburské nemocnice.

V létě loňského roku byla dokončena hloubková prověrka (due dilligence) LNaP, která konstatovala, že má zápornou hodnotu. Z prověrky vyplynulo, že jedinou možnou variantou je převod části aktiv a části smluv. Byl projednán další postup mezi KZ, LNaP, Městem Rumburk, Ministerstvem zdravotnictví ČR a zdravotními pojišťovnami, a ze strany KZ připravena veškerá smluvní dokumentace. Město Rumburk dohodu porušilo, když jeho zastupitelstvo neschválilo úhradu ztráty LNaP. Tím prakticky poslalo rumburskou nemocnici do insolvence. Nyní je LNaP v konkurzu, a tím se situace ještě více zkomplikovala. O převzetí akciové společnosti LNaP se nikdy nejednalo.

Situace se tedy od doby zpracování auditní zprávy změnila v tom, že nyní probíhá konkurz. Oproti situaci LNaP v době vzniku auditní zprávy je přitom Lužická nemocnice nyní ještě v horším stavu. Je na tom hůř personálně, od února byl pozastaven provoz interního i chirurgického oddělení lůžkové péče, stále hospodaří se ztrátou, kterou navíc sanuje mimo jiné prostřednictvím nestandardně přiznané dotace od Ústeckého kraje.

Pan ministr v dopise hejtmanovi Ústeckého kraje uvádí, že KZ měla z pozice silného věřitele iniciovat reorganizaci Lužické nemocnice a doplňuje, že tím, že toto KZ neudělala, tak potvrzuje, že neměla o převzetí Lužické nemocnice skutečný zájem. KZ však v rámci insolvenčního řízení jednak není silným věřitelem, ale hlavně by snaha o případnou reorganizaci měla být zejména věcí dlužníka, tedy samotné LNaP.

KZ opakovaně deklarovala připravenost pomoci pokrývat potřebu poskytování zdravotních služeb pro obyvatele Šluknovského výběžku a napomoci tak k řešení situace a ke stabilizaci poskytovaných zdravotních služeb v regionu. KZ je v rámci kapacit zdravotnických oddělení jednotlivých nemocnic připravena pomoci pokrývat potřebu poskytování zdravotních služeb pro obyvatele tohoto regionu a napomoci k řešení této situace a ke stabilizaci poskytovaných zdravotních služeb v regionu. Toto je, pokud jde o specializovaná zdravotnická pracoviště děčínské nemocnice a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, již dlouhou dobu realitou. KZ již dlouhodobě navýšila rezervovanou kapacitu lůžek v děčínské a ústecké nemocnici.

Vedení KZ v dopise zaslaném 6. ledna 2020 Radě města Varnsdorf deklarovalo zájem o obnovení jednání o využití varnsdorfské nemocnice. Jednání mezi zástupci KZ a zástupci města Varnsdorf a Nemocnice Varnsdorf byla zahájena, v návaznosti na zájem Ústeckého kraje zajistit obyvatelům Šluknovského výběžku kontinuitu dostupné zdravotní péče, na konci roku 2017. KZ předpokládala etapovité zahájení spolupráce, a to nejdříve v segmentu ambulantní spolupráce formou otevření indikačních poraden v oboru gynekologie a chirurgie, které by nenahrazovaly ambulance již v místě etablované, ale pouze je doplňovaly a následně rozšiřovaly. Navrhovala v druhé etapě prohloubit spolupráci formou zřízení pracoviště jednodenní chirurgie pro obory gynekologie, ortopedie a chirurgie, přičemž jedním ze základních předpokladů bylo dořešení pro poskytovatele lůžkové zdravotní péče značně nevýhodných úhradových mechanismů jednodenní péče od pojišťoven.

Proto KZ překvapily komentáře k dopisu v médiích ze strany ředitele Nemocnice Varnsdorf MUDr. Jaroslava Járy. Podle pana ředitele je už nyní nemocnice sama schopna mít jednodenní chirurgii, kterou KZ nabízí s tím, že indikační ordinace pro pacienty před operací nemocnice již má a její ambulantní péče funguje, tudíž zájem KZ je duplicitní. To, že zde budou indikační ordinace, nic pro pacienty neřeší. Řeší pouze zájem KZ o získání fungující nemocnice, uvádí slova MUDr. Jaroslava Járy jeden z renomovaných celostátních deníků.

Chceme ujistit, že veškeré uvedené kroky vedení KZ směřují k zajištění kvalitní dostupné zdravotní péče pro obyvatele Šluknovského výběžku, což deklaroval již před zahájením jednání jediný akcionář Krajské zdravotní, a. s. – Ústecký kraj."

Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.
Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru