České firmy neumí oslovit uchazeče, výběrová řízení bývají neefektivní
Ilustrační foto: Starke Jobs
Děčín

Ústecký kraj – Aktuální situace na trhu práce nahrává změnám zaměstnání, firmy se však potýkají s nedostatkem pracovních sil. Řada Čechů v produktivním věku navíc odchází do zahraničí, kde pro ně umí zaměstnavatelé vytvořit zajímavější prostředí, ačkoli se podle průzkumů české platy od těch německých příliš neliší.

V srpnu letošního roku zveřejnila společnost Odenwald CZ s.r.o. se sídlem v Kadani informaci, že při výběru vhodných kandidátů na obsazované pozice musí společnost slevovat ze svých požadavků. Jak tehdy uvedla pro Deník Chomutovska personalistka společnosti Odenwald CZ s.r.o. Jana Vitvarová, do současné podoby trhu práce se promítá nedostatek uchazečů v ekonomicky produktivním věku, kteří by splňovali zdánlivě základní požadavky na kvalifikaci. „Jako německá společnost vyžadujeme od našich zaměstnanců znalost němčiny, pokud vypisujeme výběrové řízení na manažera a vedle jazyka požadujeme třeba technické vzdělání nebo praxi, pak se z toho stávají celkem nereálná očekávání,“ objasnila Vitvarová důvod, proč některé pozice zůstávají neobsazené celé měsíce.

Nabídka práce „v přátelském týmu“ nikoho neosloví

Spolu s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců je na vině podle provozovatelů pracovního portálu Job Weasel také neschopnost zaměstnavatelů účelně oslovit uchazeče. „Firmy často zdlouhavě vyjmenovávají náplň práce do detailů, aniž by stejnou pozornost věnovaly důvodům, proč by měl kandidát poslat životopis právě k nim. Uvádí-li inzerát, že zaměstnanec se může těšit na přátelské pracoviště nebo nijak nespecifikované další benefity, nemůžeme očekávat odezvu ze strany uchazečů,“ popisuje problematiku hledání zaměstnanců Danilo Baldauf, provozovatel portálu Job Weasel, který se specializuje na zprostředkování zaměstnání Čechům v Německu.

Firmy tají v inzerátech výši mzdy záměrně

Podle Baldaufa se jedná o zkostnatělost systému, který dlouhodobě pozoruje u českých zaměstnavatelů. „Zaměstnavatelé často ve svých inzerátech neuvádějí mzdu, kterou uchazečům nabízejí. Proč? Aby se o výši platu nedozvěděli stávající zaměstnanci inzerující společnosti, kterým takovou sumu nikdo nedá,“ domnívá se Baldauf. Podle něj se české společnosti věnují novým zaměstnancům jen relativně krátce po nástupu, čím déle pro ně zaměstnanec pracuje, tím pomaleji mu roste mzda a tím méně smí mluvit do změn uvnitř společnosti. „Ani dvacet let po začátku nového milénia si řada firem neuvědomuje, že vztah mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem by měl být rovnocenný,“ dodává Baldauf.

Čeští zaměstnanci jsou ve srovnání s Evropou nedoceněni

Ačkoli Baldauf české zaměstnavatele kritizuje, o českých zaměstnancích mluví opačně. „Z celé Evropy mají čeští zaměstnanci jeden z nejvyšších rozdílů mezi produktivitou práce a výší mzdy, kterou za takové pracovní nasazení dostávají. Na evropské poměry mají minimální počet dní dovolené a nízké platy, přitom jsou ale velice pracovití,“ vyjádřil se Baldauf. Čeští zaměstnanci pak podle něj odcházejí z těchto důvodů pracovat za hranice. „Do Německa to mají kousek, na cestě stráví v průměru 40 minut jízdy a podmínky, za kterých v Německu pracují, jsou mnohem lidštější,“ vysvětluje Baldauf zájem Čechů o práci v Německu.

Za prací za hranicemi dojíždí denně desetitisíce lidí

Podle údajů Hospodářské komory odešlo za prací do Německa na čtyřicet tisíc lidí. Valná většina z nich však Česko neopouští, ale denně váží cestu přes hranice pouze za prací. „Pro pendlery je práce v Německu zvlášť výhodná, protože jim zůstanou české náklady na život, ale pokryjí je platem z Německa. Německo zároveň pendlerům neupírá výhody v podobě přídavků na děti, zaměstnavatelé jim přispívají na cesty nebo si zaměstnanci mohou tyto výdaje uplatnit v daňovém přiznání, často si tedy vydělají více než jejich německý kolega,“ uzavírá důvody pro odchod Čechů do Německa Baldauf.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru