Začíná advent. Na trzích i v nákupních střediscích můžete vidět policisty s dlouhými zbraněmi
Policejní samopal H&K MP5 ráže 9mm. Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR
Děčín

Ústecký kraj - Již tento víkend začíná advent a s ním spojené vánoční trhy, rozsvěcování vánočních stromků a další doprovodné programy. V ulicích se tak častěji potkáte s policisty, kteří budou od soboty 30. listopadu do pondělí 6. ledna následujícího roku ještě více dohlížet na veřejný pořádek, ochranu života, zdraví a majetku v rámci bezpečnostního opatření.

Zaměří se především na místa, kde se pohybuje větší počet osob, mezi která patří např. nákupní střediska, vánoční trhy, autobusová a železniční nádraží, kostely a další obdobná místa klasifikována jako dlouhodobě zvýšeně ohrožená. V těchto místech potkáte i policejní hlídky vybavené dlouhými zbraněmi.

V České republice stále platí 1. stupeň ohrožení terorismem, který byl vyhlášen v souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu v březnu 2016, na základě jehož jsou během celého roku nastavena zvýšená bezpečnostní opatření. V současné době nehrozí žádné konkrétní riziko a bezpečnostní opatření jsou pouze preventivního charakteru.

Každý rok v tuto dobu evidují policisté nárůst kapesních krádeží. Tzv. kapsáři využívají místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Anonymita nákupního centra a právě již zmíněné velké množství lidí, kteří nevěnují pozornost svým věcem, jsou častými aspekty, které pachatelé využívají ke své „nelegální práci“. Jsou velmi šikovní a často jim ke krádeži stačí pouze malý okamžik vaší nepozornosti. Není výjimkou, že pracují v dobře organizovaných skupinkách a využívají nejrůznějších signálů, jak spolu komunikovat tak, aby jejich počínání nezaregistrovalo okolí.

Nepodceňujte kapsáře a při cestování za nákupy a samozřejmě i během nákupů samotných, použijte některá z následujících preventivních opatření:

• peníze, doklady, kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes nebo zvolte vhodnou kabelu, která má několik způsobů uzavírání
• v tlačenici věnujte pozornost svým kapsám, mobilům i taškám
• peníze a doklady nenoste na zádech v batohu, kam nevidíte
• kontrolujte uzavření svých tašek či jiných zavazadel
• pokud nemusíte, nenoste s sebou větší finanční hotovost
• nikdy nenechávejte bez dozoru kabelky a tašky zavěšené na nákupních vozících
• požádá-li Vás někdo cizí o rozměnění bankovky, nebo se zeptá na cestu, či požádá o vysvětlení v mapě, buďte obezřetní, může se jednat o léčku, která má pouze odlákat Vaši pozornost.

(Policie ČR)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru