Prosinec přinese velké změny v železniční i autobusové dopravě. Podívejte se, jaké to budou
Nádraží v Ústí nad Labem. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj - V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2020 na železnici i v autobusové dopravě. Nově bude dopravu na železnici zajištovat sedm dopravců. Autobusy a vlaky denně v Ústeckém kraji přepraví na sto tisíc cestujících.

„Největší změny v jízdních řádech probíhají každoročně v prosinci. Letos také na železnici v Ústeckém kraji vyjedou noví železniční dopravci, kteří budou plně integrováni v tarifu DÚK. Ceny tarifu se pro příští rok nemění a cestování na krajský tarif tak stále přináší cestujícím řadu výhod, navíc zahrnuje kromě zelených autobusů a vlaků také hromadné dopravy ve větších městech. Snažíme se, aby se cestování v rámci integrované dopravy neustále zlepšovalo. Také jsem rád, že se na Švestkovou dráhu vrátí každodenní provoz, kde se na lince z Mostu do Litoměřic cestující setkají s nejmodernější regionální tratí v republice. V listopadu také vyjely nové modernější zelené autobusy, se kterými se už nyní cestující potkávají na své cestě do práce či do školy,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.

V linkové autobusové dopravě Dopravy Ústeckého kraje budou drobné změny na Teplicku, kdy dojde k časovým posunům u vybraných spojů, například u linky 486, 487 a u prvních ranních spojů linek 489, 490 nebo 494 z důvodu zajištění návaznosti na ranní rychlík do Prahy. V oblasti Ústecka bude na lince 451 přidaný polední pár z Velkého Března do Homole u Panny ve dnech školního vyučování. Na Lounsku na lince 703 bude odpolední školní autobus z Třebívlic do Semeče posunut o hodinu dříve. Na lince 701 bude zrušená zajížďka do Údlic. Ranní spoj na půl osmou na lince 637 do Litoměřic bude protažen z autobusového nádraží na železniční stanici Litoměřice horní nádraží. Na Mostecku na lince 31 přibudou dva páry spojů do průmyslové zóny Joseph. Na Chomutovsku bude na linkách 561 a 565 nová zastávka Chomutov, Aquasvět.

Na železnici budou v rámci Dopravy Ústeckého kraje jezdit společnosti ARRIVA vlaky, České dráhy, Regiojet ÚK, Die Länderbahn CZ, Die Länderbahn GmbH DLB, GW Train Regio a také společnost AŽD Praha, u které kraj objednal místo sezonního turistického režimu provozu každodenní provoz. Ve všech vlacích na území Ústeckého kraje budou platit integrované jízdenky Dopravy Ústeckého kraje, a to v papírové i elektronické podobě. „Motorové jednotky RegioJet nabídnou cestujícím například připojení k internetu zdarma a od roku 2021 pak RegioJet na spoje nasadí nové moderní elektrické soupravy, které výrazně zvýší komfort cestování na regionálních spojích. Ve vlacích RegioJet budou platit jízdenky v tarifu DÚK - cestující se je budou moci zakoupit buď na obvyklých předprodejních místech, nebo také přímo ve vlaku, kde bude RegioJet k platbě přijímat kromě hotovosti také platební karty," říká Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí společnosti RegioJet. Ve vlacích Českých drah bude kromě tarifu DÚK zachován i jejich tarif, cestující si tak mohou zakoupit jízdenku DÚK, nebo jízdenku ČD a využít tak některých slev, které ČD ve svých vlacích nabízejí. Jedná se zejména o tzv. IN karty. „Od 15. prosince 2019 zavádíme platbu kartou "kontaktně i nekontaktně" ve všech vlacích Českých drah, kde máme průvodčí. Vlakové čety průběžně vybavíme mobilními platebními terminály. Samozřejmě, že tuto službu můžeme poskytnout pouze v místech, kde je signál, aby platba mohla proběhnout. Konkrétně v Ústeckém kraji bude k dispozici potřebný počet platebních terminálů propojených s přenosnými osobními pokladnami,“ říká Vladimír Štochl, ředitel Regionálního obchodního centra Ústí nad Labem.

Při cestě mimo kraj nebo z jiného kraje do Ústeckého pojede cestující na jízdenku vydanou dle tarifu dopravce, případně si zkombinují tarify dvou sousedních IDS. Na lince U3 a U5 dojde k nárůstu objednávaného dopravního výkonu. Na lince U7 přibyde polední pár osobních vlaků mezi Ústím nad Labem-Střekovem a Děčínem. Dojde k objednání večerního spoje po všechny dny v týdnu v úseku Mělník (20:52) – Ústí nad Labem západ (21:51). Na trati 130 od Teplic po Most dojde k výluce prakticky po celé období roku 2020, kvůli probíhající stavbě vlaky pojedou pomaleji a bohužel v Mostě dojde k rozvázání přestupních přípojů. Dále bude probíhat výluka na lince U28 na německém území Bad Schandau – Sebnitz a z důvodu havarijního stavu mostu přes Vilémovské údolí se přidá také výluka v úseku Dolní Poustevna – Mikulášovice dolní nádraží.

Od prosince se rozšiřuje také platnost tarifu Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). U vlaků budou integrované jízdenky nově využitelné i při cestách do části Středočeského kraje. Od 15. prosince začne tarif DÚK platit na železničních linkách R23 a U32 až do Mělníka. Jízdenky DÚK na těchto linkách platily dosud jen na území Ústeckého kraje a jejich platnost končila ve Štětí. Platnost krajského tarifu se prodlužuje i na lince U22, kde nebude platit jen do Horních Beřkovic, ale nově až do Vraňan. V jednání je i rozšíření uznávání jízdenek DÚK na vlakových linkách U4 a R20 do Kralup nad Vltavou, které by mělo vstoupit v platnost od data vyhlášení. Ve Středočeském kraji se také rozšířila platnost papírových jízdenek DÚK na autobusových linkách. Kromě dosavadních šesti linek PID přibudou v prosinci další dvě linky, kde bude možné jízdenky DÚK používat: linka 585 v úseku Třeboc – Ročov/Kroučová – Vinařice a linka 619 v úseku Kroučová, křiž. – Vinařice. Nově budou od prosincové změny jízdního řádu uznávány a vydávány elektronické jízdenky DÚK i u Českých drah a Dopravního podniku města Ústí nad Labem (zde dosud platil Tarif DÚK jen částečně a uznávaly se jen papírové jízdenky). Tarif DÚK bude tak po prosincových změnách u naprosté většiny integrovaných dopravců platit plnohodnotně. Částečně integrovaný s pouhým uznáváním papírových jízdenek zůstane jen Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova a 8 autobusových linek PID.

Města, kde je již zaintegrována městská hromadná doprava a lze v ní využívat jízdenky DÚK – Děčín, Varnsdorf, Teplice, Bílina, Chomutov, Jirkov, Ústí nad Labem, Roudnice nad Labem, Most a Litvínov. Cenu jízdenky DÚK je možné zjistit na tarifním počítadle na www.dopravauk.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru