Co bude dál s Lužickou nemocnicí? Insolvenční správce uklidňuje, že provoz nekončí
Ilustrační foto. Zdroj: www.nemrum.cz
Děčín

Rumburk - Na oficiálních stránkách Lužické nemocnice bylo, pro srozumitelnost situace, v jaké se nemocnice nachází, vydáno tiskové prohlášení insolvenčního správce JUDr. Mgr. Martiny Jinochové Matyášové. V prvé řadě uklidňuje, že prohlášení konkursu nevyvolává samo o sobě žádné konkrétní změny v poskytování zdravotní péče.

Právními účinky prohlášení konkursu na majetek nemocnice přechází řídící pravomoci na insolvenčního správce. Působnost představenstva, dozorčí rady i valné hromady Lužické nemocnice a polikliniky, a.s. jsou suspendovány ze zákona.

Zdravotní pojišťovny potvrdily při jednání s insolvenčním správcem zájem na zachování nutné péče pro obyvatele Šluknovského výběžku. Za předpokladu, že organizace péče bude včas přizpůsobena reálným možnostem nemocnice, umožní pojišťovny její průběžné financování.

Zachování péče v reálném rozsahu zůstává předmětem zájmu insolvenčního správce, pokud by tím nedošlo k neopodstatněnému poškozování zájmů přihlášených věřitelů. Další postup bude projednáván za účasti věřitelského výboru. V tuto chvíli tedy nemocnice svůj provoz nekončí.

Z dosavadních jednání, které pojišťovny uskutečnily s insolvenčním správcem, vyplynula možná podoba udržitelného formátu zdravotní péče v Lužické nemocnici a poliklinice, a.s. Základním předpokladem je, že hospodářská ztráta nebude nepřiměřeně prohlubována.

Postup insolvenčního správce pro nejbližší období bude následující:

  • do konce roku 2019 bude provedena prověrka jednotlivých pracovišť z hlediska jejich personálního, technického a prostorového vybavení
  • ve stejné lhůtě budou vyhodnoceny základní zdroje hospodářské ztráty dlužníka
  • náklady, jejichž neudržitelnost je zřejmá už v současné době, budou eliminovány individuálně a bez odkladu

Na základě výsledků prověrky rozhodne insolvenční správce za účasti věřitelského výboru o budoucí organizaci pracovišť nemocnice. Faktické naplnění zájmu na zachování péče bude přímo závislé na tom, s jakou odpovědností přistoupí k další činnosti lékaři a ostatní personál nemocnice.

Autor: JUDr. Mgr. Martina Jinochová Matyášová

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru