Nakupujete přes internet? Pozor na podvodné e-shopy! Tady je pár tipů, jak nenaletět
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Blíží se doba vánočních svátků. Mnozí lidé budou řešit nákupy dárků prostřednictvím e-shopů. Nákupy přes internet totiž z praktických důvodů využívá stále více lidí. Pozitiva jsou jasná. Lidé bez stresu a čekání ve frontách nakoupí zboží, které si vybrali.

Naprostou většinu e-shopů tvoří seriózní prodejci. Nicméně policie občas přijme oznámení občanů, že zboží, za které zaplatili, jim nebylo doručeno a oni tak přišli o své peníze. Policie České republiky proto nabádá spoluobčany k obezřetnosti a nabízí několik rad, jak eliminovat případná rizika, aby se nakupující nestali obětí podvodu.

Znaky podvodného e-shopu

• E-shop využívá fotografie jiných legálních obchodů.
• Nesrozumitelné obchodní podmínky.
• Chybějící nebo falešné údaje o společnosti.
• Obchodní podmínky směřují k IČ nově založeného neprověřeného subjektu nebo subjektu s nejasnou historií.
• Problémy při reklamacích či vracení zboží.
• Nápadně nízká cena v porovnání s dašími e-shopy.
• Je dobré sledovat piktogram „zámku“ před URL adresou. Pokud schází, jedná se o nezabezpečené webové stránky.
• Jen to, že doména e-shopu končí koncovkou „.cz“ neznamená, se řídí českým právem – např. podmínky o odstoupení od smlouvy.

Doporučení

• Nakupovat v ověřených e-shopech s dobrými recenzemi (občas však může být vytvořen celý „ekosystém“ kolem e-shopu v podobě falešných recenzí).
• Platby bankovním převodem či online platební kartou samo o sobě nemusí být rizikové. U zavedených a renomovaných e-shopů vám naopak zvýší komfort nakupování. Pokud však nemáte k takovému způsobu platby důvěru, zvolte osvědčenou platbu „na dobírku“.
• Před převzetím zboží (např. od dopravce) si jej zkontrolujte.
• Platba ve virtuální měně znamená vysokou míru rizika, protože z povahy svého účelu jsou tyto měny více či méně anonymní.
• Kontrolovat, zda platby platební kartou jsou uskutečněny prostřednictvím zabezpečených platebních bran.
• Podezřelou okolností je i doručování zboží jinými, než běžnými dopravními společnostmi.
• Používejte „zdravý selský rozum“. Pokud ve vás e-shop nevzbuzuje důvěru, doporučujeme zboží nenakupovat.

Česká obchodní inspekce v období od 1. 7. 2019 do 30. 9. 2019 provedla 185 kontrol internetových prodejců. Bylo ověřováno dodržování povinností především vyplývajících ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Z celkového počtu 185 kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů ve 146 případech (78,92 %). Uvedený výčet není reálným obrazem trhu, ale Česká obchodní inspekce má na internetové prodejce velké množství podání spotřebitelů, které využívá právě při cílení svých kontrol.

Výsledky kontrol za třetí čtvrtletí roku 2019 potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází neustále k porušování spotřebitelské legislativy, tedy práv spotřebitele. Trendem začíná být i elektronické obchodování přes aukční a slevové portály. Nedostatky ve sledované oblasti přetrvávají zejména u poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích a službách, kdy se prodávající u této formy prodeje výrobků (služeb), uchylují i k nekalým obchodním praktikám.

Provozovatelé e-shopů také opomíjejí informovat spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů nebo neposkytují informace související s uplatněním práva z odpovědnosti za vady výrobků (reklamace).

Vzhledem k zaznamenaným nedostatkům a v kontextu rostoucího objemu internetového obchodování bude kontrole této oblasti věnována patřičná pozornost i v budoucnu.

Česká obchodní inspekce uvádí na svých stránkách www.coi.cz/rizikove informace o internetových portálech, které považuje za rizikové především z důvodu nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv. Před zaplacením na těchto stránkách (690 webů) spotřebitele důrazně varuje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru