Jak umírají Češi? Třetina na nemoci srdce, čtvrtina kvůli zhoubnému nádoru
Pokles celkové úrovně úmrtnosti za posledních deset let činí jednu sedminu. I díky pokrokům v medicíně. Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR - V minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel Česka. Více než polovina z nich zemřela v důsledku onemocnění srdce (32 %) nebo zhoubného nádoru (25 %). Trojici nejčastějších příčin úmrtí uzavírají cévní nemoci mozku s podílem 7 % na všech úmrtích. Aktuálně to uvádí Český statistický úřad.

Uvedené skupiny příčin smrti byly nejčetnějšími i před pěti a deseti lety. Čtvrtou nejčastější příčinou smrti byla v roce 2018 cukrovka se 4 % všech úmrtí, která si ve srovnání se situací před pěti lety vyměnila místo s nehodami (necelá 3,5 % v roce 2018).

Ze srdečních onemocnění je u mužů i žen nejvyšší úmrtnost na chronickou ischemickou chorobu srdeční, která tvoří polovinu úmrtnosti na nemoci srdce, dále jde o selhání srdce a akutní infarkty myokardu. „Mezi nádorovými onemocněními je u mužů a žen nejvyšší úmrtnost na nádor průdušky a plíce, přičemž v případě mužů dochází u tohoto nádoru k poklesu úmrtnosti. U obou pohlaví také mírně klesá úmrtnost na zhoubný novotvar tlustého střeva a konečníku,“ uvádí Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mezi častými příčinami úmrtí figuruje i zhoubný nádor prsu u žen a nádory prostaty u mužů.

Pokles celkové úrovně úmrtnosti, který za posledních deset let činí jednu sedminu, nastal zejména v důsledku poklesu úmrtí právě u nemocí srdce, zhoubných novotvarů a cévních onemocnění mozku. „V případě úmrtí na cévní nemoci mozku došlo mezi roky 2009 až 2018 k relativně velkému poklesu, kdy se jejich počet snížil o celou jednu polovinu,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Pokles v případě úmrtnosti na nemoci srdce byl u mužů desetiprocentní, u žen patnáctiprocentní. Úmrtnost na zhoubné novotvary se za posledních deset let snížila u mužů o 18 %, u žen o 12 %.

Příčiny smrti se liší i podle věku. Například mezi 15-29letými muži v posledních pěti letech tvořila úmrtnost na nehody a sebevraždy 60-64 % celkové úmrtnosti v tomto věku. Z hlediska rodinného stavu jsou na tom lépe ženatí muži a vdané ženy, nejvyšší intenzitou úmrtnosti jsou naopak poznamenáni svobodní.

„Z pohledu sezónnosti lidé nejvíce umírají v zimních měsících a v březnu, nejméně v teplejší části roku od května do září. Počty úmrtí v důsledku dopravní nehody narůstají k maximům během června až září a v podzimním a zimním období zase klesají,“ říká Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Období letních prázdnin je dominantní v případě úmrtí na náhodné utonutí, kdy v červenci mezi lety 2014 a 2018 zemřelo průměrně 24 osob, což je o 96 % více než celoroční průměr.

Velmi specifická je sezónnost sebevražednosti. Nejvíce lidí si sahá na život v jarním období a na začátku léta, nejméně v prosinci. V posledním měsíci roku si v letech 2014 až 2018 vzalo život průměrně 92 osob, což je o 21 % méně než je průměr pro sebevražednost.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru