Děčín: Budovu výtahu na Pastýřskou stěnu čeká demolice
Zchátralá budova výtahu u via ferraty. Foto: MM Děčín
Děčín

Děčín - Město Děčín chce vylepšit zázemí via ferraty na Pastýřskou stěnu. Prvním krokem bude demolice zchátralé budovy výtahu. Nyní se připravují podmínky výběrového řízení na zpracování studie o návrh využití území v dolní části ferraty.

Demolice budovy výtahu proběhne v termínu od 18. listopadu do 20. prosince 2019. V době demolice bude úplně omezen průchod chodců na chodníku kolem via ferraty. Současně bude i uzavřen pravý jízdní pruh ve směru ke kruhovému objezdu. Demoliční práce provede firma Zemní a dopravní stavby Hrdý Milan s.r.o. Firma si stavbu převezme v pondělí 18. listopadu. Kromě zbourání budovy budou vyklizeny také trosky výtahu uvnitř skály.

„Jedinečná via ferrata v centru města je důležitým turistickým cílem. Návštěvníkům ferraty chceme nabídnout lepší zázemí při nástupu na skálu a zároveň chceme, aby tento prostor vypadal dobře,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda s tím, že podmínky výběrového řízení na zpracování studie musí schválit rada města. Vítěz poté zpracuje také projektovou dokumentaci.

Výtah na Pastýřskou stěnu začal turisty vozit v roce 1983. Příliš velký zájem o něj ale nebyl, přístup k němu nebyl bezbariérový, lidé museli k výtahu vystoupat desítky schodů. Výtah měl také malou kapacitu, pouze dvanáct osob. Kromě toho se kvůli vlhkému prostředí potýkal s řadou technických problémů. Několik let ho provozoval děčínský dopravní podnik, platilo se v něm jízdné jako v autobuse, výtah měl také obsluhu.

V roce 2005 chtěla tehdejší děčínská radnice výtah ve skále obnovit, to se ale přes velkou snahu nepodařilo. Zázemí výtahu je proto již přes dvacet let nepřístupné a v dezolátním stavu.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru