VIDEO: Lékaři z ústecké nemocnice se podíleli na nové metodě transplantace bijícího srdce v České republice
Transplantace bijícího srdce. Zdroj: IKEM
Děčín

Ústí n. L., Praha - Lékaři z ústecké nemocnice spadající pod Krajskou zdravotní se podíleli na nové metodě transplantace bijícího srdce v České republice provedené týmem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Je to patrné z obrazových záznamů, které zveřejnil IKEM k novince v České republice.

Na jednom ze záběrů je vidět příjezd sanitního auta k ústecké Emergency. Navíc video z převozu bijícího srdce kromě IKEMu na svých stránkách rovněž zveřejnila Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny v ústecké nemocnici s komentářem: „Byli jsme u toho… Děkujeme všem, kteří se na úspěchu podíleli…“

Novou metodu transplantace bijícího srdce použil lékařský tým IKEMu na začátku října letošního roku. „V jedné z nemocnic Ústeckého kraje indikovali lékaři mladého dárce, jeho srdce ale nebylo metabolicky zcela ideální a bylo za hranicí standardních medicínských kritérií. To byl důvod, proč se lékaři z IKEM rozhodli poprvé použít novou metodu fyziologického transportu, aby orgán pro pacienta mohli zachránit. Na jednom konci tak stála smrt mladého člověka, na druhém život pro staršího muže,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí IKEMu Markéta Šenkýřová.

„Především je nutné kolegům z Krajské zdravotní poděkovat, že jsme právě u nich a s jejich pomocí mohli průlomovou metodu vyzkoušet. Je pro nás významná zejména tím, že se odebrané srdce napojí na přístroj, který simuluje fyziologické prostředí člověka. Srdce začne znovu tepat a my jsme schopni ho dostat do metabolicky optimální kondice a exaktně posoudit jeho použitelnost,“ popsal profesor Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

2210ikem3

Příjezd k ústecké Emergency. Zdroj: IKEM

Ideálními podmínkami se srdce natolik stimuluje, že předchozí nedobré parametry vymizí a orgán se stává kvalitním. A to se také stalo. Za téměř 4 hodiny, kdy bylo srdce napojeno na přístroj a převáženo do IKEMu, se natolik zotavilo, že mohlo být transplantováno. „Pacient, který toto srdce dostal, je ve velmi dobré kondici, probíhá u něj standardní rekonvalescence a v blízké budoucnosti bude propuštěn domů,“ doplnil profesor Ivan Netuka.

„Že šlo o transplantaci bijícího srdce jednoho z pacientů z nemocnice v Ústeckém kraji, jsme uvedli v tiskové zprávě a na tiskové konferenci záměrně. Nemůže být propojen dárce s příjemcem, a nesmí být identifikovatelní. Proto je rovněž zmíněna celá společnost Krajská zdravotní, pod kterou spadá v Ústeckém kraji několik nemocnic,“ uvedla na dotazy médií mluvčí IKEMu Markéta Šenkýřová.

VIDEO

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru