OBRAZEM: Krvavý mrazák, černá plíseň. Hygienici našli otřesné podmínky v této restauraci
Foto: KHS Ústí nad Labem
Děčín

Spořice - Další restauraci s otřesnými podmínkami pro přípravu pokrmů objevili v minulých dnech zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem v našem kraji. Navštívili provozovnu Restaurace U Žida v Chomutovské ulici ve Spořicích. A nestačili se divit.

Jedná se o restauraci s výrobou teplých pokrmů a s výčepem. Jíst tam ale mohlo být nebezpečné. Přečtěte si, co vše hygienici při kontrole objevili. Fotografie potom hovoří za vše.

V průběhu státního zdravotního dozoru byl zjištěn v kuchyni na podlaze výskyt trusu hlodavců. Dále bylo zjištěno, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná pravidelná sanitace v rámci celého provozu, především podlah, stěn, stropů, rovněž v chladicích a mrazicích zařízeních.

Dvě velkoobjemová mrazicí zařízení ve skladu potravin byla silně znečištěna krví, zbytky potravin a jejich tesnění i černou plísní. V provozovně nejsou dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost.

Potraviny a hotové pokrmy nebyly uloženy při vhodných teplotách. Bylo zjištěno velké množství potravin s prošlou dobou spotřeby, dodatečně zamrazených v rozporu s pokyny výrobce popř. neoznačených, dále hotové zamrazené pokrmy (vše celkem cca 200 kg). U těchto potravin a pokrmů, které nelze považovat za bezpečné byla nařízena jejich likvidace.

Rovněž byly zjištěny stavebně technické závady - v kuchyni nebylo k dispozici umyvadlo k mytí rukou, na stěnách ve skladech potravin byla zjištěna černá plíseň a olupující se omítka, nebyla k dispozici šatna pro zaměstnance ani úklidová místnost s výlevkou.

"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu a likvidace zdravotně závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," uvedla Krajská hygienická stanice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru