Na odchov u mangust liščích čekala zoo 10 let
Foto: Zoo Děčín
Děčín

Děčín - Děčínská zoologická zahrada se raduje z odchovu u mangust liščích. Mládě přišlo na svět již začátkem srpna, rodiče jej ale dlouho schovávali v bezpečí vnitřní ubikace. Nyní již ale vyrostlo na tolik, že se osměluje chodit i do venkovního výběhu, a tak si pohled na něj mohou užívat už i návštěvníci. Poslední úspěšný odchov tohoto druhu eviduje zoo ve svých záznamech z roku 2009, na toto mládě tedy čekala dlouhých deset let. „Mangusta liščí je drobná a rychlá šelma z čeledi promykovitých, která svým vzhledem připomíná malou lišku. Je příbuzná cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám. Lidé si ji často pletou například se surikatou,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Mangusty liščí obývají otevřené, polopouštní a travnaté krajiny Jižní Afriky, Angoly, Botswany, Namibie a Zimbabwe. Žijí ve skupinách čítající až 50 členů, kde platí přísná pravidla. „Skupina je řízena dominantním párem, který má výhradní právo se rozmnožovat, ostatní členové pak pomáhají s výchovou mláďat. Samice jsou březí 45 - 57 dní a rodí 1 - 5 mláďat. Dominantní samec značkuje hranice teritoria a rozhoduje při hloubení nor,“ popsala mluvčí. Stejně jako u surikat drží někteří jedinci hlídku a v případě blížícího se nebezpečí varují ostatní. Obvyklou mangustí potravou jsou bezobratlí živočichové, malí savci, hmyz, ptáci i obojživelníci, různé plody, výhonky nebo vejce. Jsou ale také známé tím, že loví hady, a to i jedovaté druhy.

1309zooctyri

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru