Celníci zajistili polskou cisternu s topným olejem. Řidič nepředložil doklady k přepravě
Foto: Celní správa ČR
Děčín

Ústí nad Labem - Ústečtí celníci zajistili cisternu s bezmála třiceti tisíci litry minerálního oleje. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než 325 tisíc korun.

Hlídka mobilního dohledu ústeckých celníků prováděla v uplynulém týdnu na komunikaci I/13 u obce Česká Kamenice běžnou kontrolní činnost. Krátce po dvaadvacáté hodině celníci vytipovali a zastavili nákladní vozidlo s cisternovým návěsem a polskou registrační značkou. Cisterna obsahovala 29 698 litrů lehkého topného oleje. Řidič nebyl na výzvu celníků schopen předložit k přepravovanému zboží náležité průvodní doklady, prokazující řádné zdanění vybraných výrobků nebo jejich oprávněné nabytí za ceny bez daně.

1806cisterna1

Foto: Celní správa ČR

Celníci pojali důvodné podezření, že by se mohlo jednat o nezákonnou přepravu minerálních olejů. Navíc podle údajů v nákladním listu (CMR) proběhla nakládka v Lotyšsku a odběratelem měla být firma sídlící ve slovenské Žilině. Zjevně neekonomická a nelogická trasa přepravy vzbuzovala u hlídky další pochybnosti. Vozidlo i s nákladem celníci zajistili. Z cisterny byly odebrány vzorky, které jsou podrobeny další analýze v celně technické laboratoři. Případ je nadále v šetření.

1806cisterna2

Foto: Celní správa ČR

Pokud se podezření z nelegální přepravy potvrdí a řádné zdanění se nepodaří prokázat, propadne zajištěné zboží včetně dopravního prostředku ve prospěch státu. Doprava minerálních olejů pro účely podnikání v České republice a mezi státy Evropské unie je umožněna pouze v rámci elektronického systému přepravy a sledování výrobků podléhajících spotřební dani (EMCS) nebo na základě zjednodušeného průvodního dokladu.

1806cisterna4

Foto: Celní správa ČR

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru