ANKETA: Má město vybudovat na Špičáku tuto rozhlednu? Rozhodnete o tom vy
Zdroj: www.varnsdorf.cz
Děčín

Varnsdorf - Podobu rozhledny, která by zdobila vrch Špičák, již známe. Tu v anketě vybrali obyvatelé města před třemi lety. Žádost o poskytnutí dotace však nevyšla, proto vedení varnsdorfské radnice přichází s další anketou mezi občany: Vybudovat rozhlednu na vlastní náklady?

Do ankety o nejhezčí návrh nové rozhledny se před třemi lety zapojily bezmála dvě tisícovky lidí. Stala se tak bezesporu nejúspěšnější anketou v historii města. Pro vítězný návrh se vyjádřilo 40 procent všech hlasujících.

Něco málo o návrhu

Úvodní myšlenkou vítězného návrhu, který vidíte na snímku, je cesta časem. Tvůrci našli inspiraci v historii. Jejich rozhledna má symbolizovat vznik města, který se odehrál v roce 1849 spojením 6 obcí: Starý Varnsdorf, Nový Varnsdorf, Floriansdorf, Karlsdorf a Starý a Nový Franzental. V roce 1868 byl pak Varnsdorf rozhodnutím císaře Františka Josefa I. povýšen na město. Stavbu tvoří šest základových patek, ze kterých se vinou jednotlivé nosné ocelové pruty, které se obtáčí kolem schodiště neseného středním sloupem. Tento střední ocelový sloup představuje pomyslnou časovou osu. Cestou vzhůru tedy návštěvník symbolicky projde historií až na vyhlídkovou plošinu, která mu umožní rozhled do současnosti.

Konstrukce věže je navržena s maximální snahou o bezúdržbovost, veškeré prvky jsou tedy žárově zinkovány, případně budou použity materiály z nerezu. Nosnou konstrukci věže tvoří prostorová příhradovina obtočená kolem ocelového sloupu podpírajícího schodiště. Konstrukce budou vzájemně staticky propojeny. Okolí doplní lavice pro odpočinek turistů, umístěné pod krycí plachtou. Prostor pod terasou bude zakonzervován a jeho další využití bude řešeno dle oblíbenosti a návštěvnosti místa, např. turistického občerstvení apod.

Varnsdorf se na začátku roku 2016 připojil k pěti dalším obcím a městům, které Euroregion Nisa zastřešil jako lead-partner pro nový česko-saský projekt týkající se stavby rozhleden. Dotace městu však nebyla udělena. Stavba rozhledny se tak oddálila s tím, že se počká na vyhlášení dalšího dotačního titulu. Dotazy občanů se však množí, proto se vedení varnsdorfské radnice společně s nově vzniklou Komisí pro cestovní ruch rozhodly zveřejnit další anketu mezi občany s tím, jestli má město v rozpočtu vyčlenit zhruba sedm, osm milionů korun a rozhlednu vybudovat na vlastní náklady z městského rozpočtu. V případě, že obyvatelé rozhodnou o vybudování rozhledy, mohlo by se začít stavět příští rok. Projektová dokumentace ke stavebnímu povolení je totiž k dispozici.

Hlasování

O vybudování rozhledny z městského rozpočtu mohou obyvatelé města hlasovat prostřednictvím ankety na webových stránek města www.varnsdorf.cz. Ta bude aktivní do neděle 30. června 2019.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru