Děti objevily při soutěži na Děčínsku trus vlka!
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Děčín - Při plnění úkolů v soutěži vyhlášené edukačním projektem Lesní svět na Mezinárodní den lesů objevily děti z malé vesnice na Děčínsku trus vlka. Na několika místech v lese našly vysušené exkrementy s obsahem chlupů i kostí. „Mohu potvrdit, že šlo skutečně s největší pravděpodobností o trus vlka. Mimo struktury a obsahu exkrementů tomu napovídá i jejich délka kolem 20 centimetrů,“ řekl po shlédnutí fotografií Radek Kříček, koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách z Hnutí DUHA.

Soutěž o získání nejzajímavější pobytové stopy zvířete v lese vyhlásil edukační projekt Lesní svět na Mezinárodní den lesů 21. března. Od té doby děti s rodiči z celé země sbírají jakékoliv důkazy o pobytu zvěře v lese.
„Uklízet přírodu jsme šli na druhý konec vesnice. Cílem byl nejen úklid lesní cesty a jejího okolí, kterou hojně využívají cyklisté a pěší turisté, ale právě i hledání pobytových stop zvěře. Shodou okolností jsme pár dní před tím absolvovali přednášku o vlcích, takže když děti našly velká vyschlá hovínka, hned nám bylo jasné, že jde o unikátní pobytovou stopu. Uvnitř trusu byly patrné jak zbytky kostí, tak spousty chlupů,“ popisuje okamžiky nálezu maminka malých přírodovědců Helena Rulíková.

Svůj nález ihned nafotili a poslali odborníkům k posouzení. Stoprocentní jistotu, že se jedná o trus vlka, by dodala až laboratorní analýza. Už pouhým pohledem je ale zřejmé, že exkrementy v blízkosti cesty zanechal s největší pravděpodobností skutečně vlk.

2604trusvlk

Nalezený vlčí trus.

„Je velmi dobře, že nálezci vyfotili trus i s měřítkem v podobě rozvinutého metru. Je to jedno z vodítek, jak se vlčí trus poznává. A oceňujeme také, že přesně nespecifikovali místo nálezu,“ říká Radek Kříček z Hnutí DUHA.

Na Děčínsku se v současnosti pohybuje zhruba pět vlků. Jejich zahlédnutí ve volné přírodě je velmi vzácné, protože vlci jsou mimořádně plaší. Fotografie vlčího trusu z Děčínska patří mezi desítky pobytových stop, které organizátoři soutěže z Lesního světa obdrželi. „Jsme rádi, že se naše výzva na sbírání pobytových stop chytla. Je to jedna z cest, jak rodiny s dětmi motivovat k častějšímu pobytu v lese. Hravá forma objevování přírody děti vždy baví. Vítěze soutěže vyhlásíme na začátku května. Důkaz o pobytu vlka v přírodě bude určitě patřit k favoritům,“ komentoval nález vlčího trusu zakladatel edukačního projektu Lesní svět Miloš Tomek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru