Na Děčínsku proběhla preventivní akce. Policisté rozdávali chodcům reflexní prvky
Foto: Policie ČR
Děčín

Děčín - Uprostřed třetího březnového týdne letošního roku se dopravní policisté společně s policejní preventistkou zaměřili na viditelnost chodců a cyklistů.

Během středeční dopravně preventivní akce, která probíhala na několika místech v centru města Děčína, rozdali procházejícím chodcům a projíždějícím cyklistům reflexní prvky, které slouží k lepší viditelnosti lidí v silničním provozu a pohybu na silnici a v jejich přilehlém okolí.

2503reflprvky2

Foto: Policie ČR

Na základě celorepublikové kampaně „Vidíme se?“ policisté rozdávali procházejícím a projíždějícím lidem reflexní placky, reflexní tkaničky a reflexní pásky, kterými se mohou obdarovaní občané „vyzbrojit“ a označit, dojde-li ke snížené viditelnosti, ať už vlivem počasí či jiných okolností. Projíždějící cyklisté získali reflexní tyčinky na ráfky kol a led osvětlení na svá jízdní kola.

Mnoho občanů vyráží do silničního provozu bez označení, často v tmavém oblečení, bez bližšího označení a tím se vystavují značnému riziku možné zdravotní újmy. Zodpovědnost za svůj život začíná vždy u nás samotných, tak si jej chraňme a chovejme se zodpovědně. Dejme ostatním účastníkům silničního provozu na srozuměnou, že jsme v něm také. Třeba zrovna tím, že si na rukáv bundy umístíme reflexní pásku nebo se označíme jinými reflexními doplňky.

2503reflprvky3

Foto: Policie ČR

"Za snížené viditelnosti je nejvhodnější umístit reflexními doplňky na pohyblivé části těla – ideálně nad zápěstím a nad kotníkem. Jak se ukázalo, řidiči na pohybující se světélkující body reagují zhruba 3x dříve než na reflexní plošky staticky umístěné na trupu. Až o 85% lze snížit pravděpodobnost střetu s vozidlem, použijete-li pohyblivé reflexní přívěšky. Samozřejmostí je nošení reflexních doplňků na straně ke středu vozovky, musí být viditelné pro řidiče přijíždějící k čelu, ale i k zádům chodce," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Policie radí:

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte na svrchních částech oděvů (v oblasti předloktí, kotníků), cyklisté také na přilbu a jízdní kolo.
  • Řada dětského oblečení je dnes již opatřena reflexními pruhy. Je žádoucí označit také školní brašny, batohy, kabelky a tašky. Doplňků s reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky je volně v prodeji nepřeberné množství.
  • Reflexní a fluorescenční předměty jsou k dostání v různých podobách a provedeních v galanteriích, v obchodech s jízdními koly, se sportovním zbožím atd.
  • Kromě řidičů motorových vozidel jsou i cyklisté povinni za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícená světla (světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru