Skočili jsme zase rovnou do léta? V sobotu rtuť teploměru vyleze nad dvacet stupňů Celsia
Těšit se můžeme na krásný slunečný den. Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Sobota bude nejteplejším dnem týdne a zatím nejteplejším dnem letošního roku. Na co se můžeme těšit? A vrátí se ještě zima, nebo už jsme skočili rovnou do léta?

Sobotní den s přídomkem 23. března si stejně jako předešlé dny podmaní poměrně rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu, po jejíž zadní straně vyvrcholí příliv teplého vzduchu z jižnějších zeměpisných šířek. Přestože se ráno mohou objevit mlhy, sobota jako taková se ponese v duchu bezoblačného a tím pádem slunečného počasí. A především teplého, nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

Oblast vyššího tlaku vzduchu do počasí promluví také v neděli 24. března, avšak nepůjde o tu samou jako v sobotu a navíc nebude tak úplně sama. Věc se má tak, že nad Britskými ostrovy pobude střed tlakové výše, jejíž přední okraj bude zasahovat nad Česko. Zároveň se nad jižní Skandinávii od severozápadu nasune tlaková níže, jejíž zadní strana půjde ruku v ruce s předním okrajem oné „britské“ výše.

Co to znamená? Že k nám v průběhu neděle začne od severozápadu proudit chladnější a vlhčí oceánský vzduch. V noci, ráno a dopoledne lze ještě očekávat minimum oblačnosti, odpoledne se následně začnou tvořit mraky, až se nakonec zatáhne. Mnoho srážek ale nepřinesou, maximálně se objeví symbolická přeháňka. Protože se severozápadní vítr rozjede až k večeru a večer, bude konec týdne ještě celkem teplý, nejvyšší odpolední teploty vystoupí 11 až 15 °C. Ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

Pro tuto chvíli to vypadá, že nový týden odstartuje sněžením, a to v odpoledních hodinách a samozřejmě jen nahoře na horách. Oblačnost proměnlivější, povětšinou však oblačno. Nejvyšší odpolední teploty nejspíše okolo 5 až 9 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

A kdy se vrátí jaro, tj. slunce a teploty koketující se 20 °C? Momentálně se zdá, že v pátek a o víkendu. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru