Starostové Šluknovska jednali v Krásné Lípě. Zvolili také nové vedení
Zdroj: www.mesto-sluknov.cz
Děčín

Krásná Lípa - V krásnolipském pivovaru Falkenštejn se v pátek 8. března sešli starostové měst a obcí ze Sdružení pro rozvoj Šluknovska (SPRŠ). Jednání se zúčastnil i senátor za volební obvod Děčín Zbyněk Linhart.

Na programu druhého jednání ve volebním období 2018-2022 byla především problematika zaměstnávání osob z evidence nezaměstnaných, prostřednictvím programu tzv. veřejně prospěšných prací (VPP).

Nedostatek financí, nastavení podmínek a systémové nedostatky v nastavení programu starostové diskutovali s ředitelem Odboru zaměstnanosti GŘ Úřadu práce ČR Mgr. Janem Karmazínem, ředitelem ÚP Děčín Mgr. Vlastislavem Hlaváčem a s Dagmar Peterkovu, ředitelkou pobočky ÚP Rumburk. I přes současnou nízkou míru nezaměstnanosti jsou na ÚP v Rumburku evidovány stovky lidí, řada z nich dlouhodobě. Konkrétně např. z Krásné Lípy je to 111 osob, podmínky pro zařazení do VPP splní pouze 14 osob (z toho 5 má překážky v práci), takže do práce bude zařazeno max. 9 osob. Vyčleněné finanční prostředky však budou cca na 5-7 osob. Stejná situace je v ostatních obcích. Tedy drtivá většina evidovaných bude státem podpořena státem prostřednictvím jiných sociálních dávek, bez nutnosti jakékoliv pracovní aktivity. Ze strany starostů zazněla řada poznatků, výhrad, ale i námětů na zefektivnění programu. Stejně tak k v zásadě nefungující Veřejné službě. Není však v kompetenci ÚP kritizované nedostatky zásadně změnit, starostové se tedy s problematikou obrátí (s podporou senátora Z. Linharta) přímo na MPSV ČR.

Dalšími diskutovanými tématy byly:

  • Severočeská vodárenská, a. s. – nominace zástupce regionu do Dozorčí rady společnosti
  • situace v recyklaci odpadů – kolabující systém třídění plastů v ČR
  • MAS Český Sever – předání zpracovaného Komunitního plánu Šluknovska
  • informace k Lužické nemocnici a účast starostů na dalším vyjednávání
  • iInformační tabule k měření rychlosti na Studánce – stav povolovacího procesu
  • poškozování obecních komunikací v důsledku likvidace kůrovcové kalamity v lesích okolo obcí
  • nominace zástupců Sdružení do Svazu měst a obcí ČR a Rady Euroregionu Nisa
  • personální stavy Policie ČR v regionu a signály o chystané reorganizaci v území
  • dojezdové časy záchranky v severní části regionu v průběhu střídání směn – nedodržení zákonných intervalů
  • zachování rychlíkové spojení Kolín – Rumburk – pozitivní změna stanoviska po naší intervenci na Ústeckém kraji
  • Na závěr jednání proběhla volba nového vedení Sdružení. Předsedou byl na další 4 roky zvolen starosta Krásné Lípy Jan Kolář, místopředsedy jsou Roman Forfera, starosta Rybniště a Robert Holec, starosta Dolní Poustevny. Starostové současně poděkovali dosavadnímu předsedovi Michalu Majákovi, starostovi Jiříkova, za odvedenou práci v minulém období. Další jednání je naplánováno na červen a bude se konat ve Starých Křečanech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru