OBRAZEM: Rybník Zezulák prošel zásadní proměnou. Jak vypadá teď?
Zdroj: www.mesto-sluknov.cz
Děčín

Šluknov - Letošní zima patřila v porovnání s těmi předchozími k těm poctivějším, což se podepsalo i na zahájení stavebních prací ve městě. První měsíce roku 2019 tak zatím umožnily realizovat jen velmi málo akcí ze schváleného rozpočtu.

Tou největší a nejviditelnější, kde se naopak zimních podmínek dalo využít, bylo pokračování v řešení problematického rybníka Zezuláku, včetně odtoku z něj.

2002zezulak1

V průběhu ledna a února tak došlo nejen k další (již jedné z posledních) etapě opravy odtokového potrubí, konkrétně pod areálem bývalé VPZ, ale zároveň i odbahnění rybníka.

2002zezulak2

Rybník již mnoho let nebyl udržován, a tak bylo dno zaneseno více než 20 cm hlubokým nánosem. V průběhu mrazivých dnů byl tento nános vybagrován a rybník tak výrazně zahlouben, čímž se nejen zlepšily jeho ekologické, ale i protipovodňové vlastnosti.

2002zezulak3

Rybniční sediment, který byl díky provedeným laboratorním testům posouzen jako nezávadný, byl použit k úpravě okolních pozemků a vysvahování břehů rybníka.

2002zezulak4

"Vřele doporučuji rybník, který i vzhledově nyní dnes vypadá skutečně jako rybník, navštívit a porovnat bývalý stav se současným," uvedl za město Šluknov Martin Chroust.

2002zezulak5

Až se v současné době ještě bahnité okolí rybníka zezelená, mohlo by se stát dalším pěkným místem Šluknova. Práce na odbahnění v průběhu ledna a února provedly Technické služby Šluknov.

2002zezulak6

"Na fotografiích (včetně těch z dronu, za které děkujeme panu Jiřímu Hajdukovi) si můžete prohlédnout proměnu, kterou rybník prošel," dodává Martin Chroust.

2002zezulak8

8x foto zdroj: www.mesto-sluknov.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru