Pozor na internetové půjčky! Poplatků se nedoplatíte, můžete přijít o nemalé peníze
Ilustrační foto
Děčín

ČR - V internetovém prostředí lze v současné době dohledat množství inzerátů, které nabízí poskytnutí výhodných půjček. O uzavření takových půjček se pokouší mnoho lidí.

Přesto, že půjčky nejsou podezřelé a jsou vydávány mnohdy za inzeráty českých osob, v pozadí zřejmě stojí dobře organizovaná skupina cizích podvodníků, která rozhodně nemá v úmyslu peníze půjčovat. Projevíte-li o takovou půjčku zájem, budete kontaktováni osobou, přes kterou má být půjčka sjednána. Tahle osoba může komunikovat i poměrně kvalitní češtinou. Nezapomeňte, že informační technologie se stále zlepšují a tedy určitě stoupá i kvalita textů, které jsou překládány automatickými překladači. Další postup ve sjednávání půjčky je takový, že budete vyzváni, abyste zaslali poplatek za sjednání půjčky. Po jeho uhrazení se znovu ozve zprostředkovatel půjčky s tím, že potvrdí přijetí poplatků, ale že je nutno uhradit další poplatky. I když ten poplatek uhradíte, zprostředkovatel půjčky vás opětovně vyzve k úhradě dalších a dalších poplatků, které souvisejí s poskytnutím půjčky. Tyto poplatky mohou narůst až desetitisícových hodnot. Úhrada poplatků ale nepovede k zaslání peněz z půjčky, o kterou jste měli zájem, na váš účet. Naopak jsou z vás lákány další a další poplatky. Peníze, které v dobré víře uzavření půjčky zašlete, zamíří do zahraničních destinací, zejména zemí, které s policií spolupracují špatně, nebo vůbec. Zde se pak dostávají do rukou podvodníků.

"Vyzýváme proto spoluobčany, aby opravdu zvážili důvěryhodnost inzerovaných půjček. Buďte opatrní. Přijdete o vlastní peníze, které Vám velmi pravděpodobně nikdo nevrátí. Rozhodně všem nedoporučujeme, aby skrze vlastní účet zprostředkovávali a přeposílali platby cizím osobám do zahraničí," uvádí policejní mluvčí Pavla Kofrová.

V popisovaných případech lze shledávat zejména trestné činy podvodu, legalizace výnosu z trestné činnosti a též legalizace výnosu z trestné činnosti z nedbalosti podle trestního zákoníku, za které hrozí dle závažnosti jednání až osm let vězení.

"Pro příklad můžeme uvést, že jeden z žadatelů o takovouto půjčku byl osloven údajným poskytovatelem půjček k tomu, aby svůj účet propůjčil k přeposílání poplatků od zájemců o půjčky. Na účet tohoto žadatele začaly skutečně přicházet peníze jiných osob, které on následně přeposílal na zahraniční účty. Ač činil v dobré víře pomoci zprostředkovateli, pomohl spíš k podstatnému snížení zůstatku výše kont lidí, kteří mu poslali své peníze," dodává mluvčí.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru