Smutná zpráva ze ZOO: Poslední samice medvěda grizzly v Česku uhynula. Medvědice Helga se dožila úctyhodných 36 let
Foto: ZOO Děčín
Děčín

Děčín - Poslední samice medvěda hnědého grizzly v České republice – Helga z děčínské zoologické zahrady - uhynula. Zoo Děčín tak přišla o ikonu, která byla společně s medvědem Siegfriedem tváří zahrady dlouhých pětatřicet let.

„Helga se dožila úctyhodného věku 36 let. Přitom ve volné přírodě se tento druh medvěda obvykle dožívá jen pětadvaceti. Za dosažením takto vysokého věku stojí především kvalitní strava a veterinární péče a další příznivé podmínky, které s chovem medvědů v zoo souvisí. Samice v posledních letech trpěla velkými bolestmi kvůli pokročilé artróze, a proto bylo rozhodnuto o jejím uspání za přítomnosti veterinárního lékaře. Nechtěli jsme zbytečně prodlužovat utrpení a bolesti, kdy ani léčba již nepřinášela zlepšení stavu,“ vysvětlila mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Siegfried a Helga přišli do děčínské zoo v roce 1983 ze Zoo Lipsko, samec jako roční mládě, Helga už jako dvouletá. Díky své majestátnosti se stali tváří děčínské zoo. V roce 1994 dokonce získali čestné místo v logu zoo a vdechli i novou tvář informačnímu systému. Helga přivedla na svět celkem 5 mláďat.

1211medvedice2

Foto: ZOO Děčín

S úhynem samice Helgy chov medvědů grizzly v děčínské zoo definitivně skončil. „Ačkoli jsme v posledních letech ubezpečovali návštěvníky, že bychom rádi v chovu grizzlyů pokračovali a už po úhynu samce jsme zahájili jednání o dovozu nových medvědů grizzly, naše žádost byla koordinátorem zamítnuta. Důvodem tohoto rozhodnutí je nízký stav ohrožení ve volné přírodě a nutnost podpory chovu ohroženějších druhů,“ vysvětlila Houšková. Návštěvníci děčínské zoo se tak v budoucnu dočkají jiného druhu medvěda, v úvahu připadají buď medvědi kamčatští, nebo brtníci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru