Pardubice - Třikrát a dost. To si zřejmě řekli basketbalisté Děčína před pondělní předehrávkou 7. kola Kooperativa NBL. Třikrát totiž v nové sezóně hráli venku a třikrát prohráli. Čtvrtý venkovní duel už ale vyhráli a hned si vyšlápli na v lize dosud neporažené Pardubice.

Utkání zahájil vyhraný rozskok Pavla Grunta nad domácím Švrdlíkem a děčínský pivot vzápětí otevřel skóre trojkou. Poté přidal další dva body a dobře nastartoval nejen svůj tým, ale nabudil i sebe k výbornému výkonu. Domácí sice kontrovali, ale za stavu 4:5 se Děčína povedla první šňůra šesti bodů v řadě a bylo to 4:11. Po trojce Landy vedli Válečníci 6:14, ale Pardubičtí jsou silným soupeřem, který nepanikaří, což dokázali i tentokrát a dva body Škrance a pět Jacksona znamenalo téměř vyrovnaní - 13:14. Pak však Autrey proměnil oba trestné hody, Feštr přidal koš, na což domácí Williams odpověděl sice trojkou, přesto první čtvrtina patřila Děčínu - 16:18. Hned zkraje druhé čtvrtky vyrovnal Nečas, Pomikálek ale znovu strhnul vedení na stranu hostí, ovšem trojka Potočka znamenala stav 21:20. Naši si brzy vzali mírný náskok zpět a udržovali ho až do 18. minuty, kdy Jackson otočil pěti body v řadě na 34:30. Naštěstí v této pasáži bodově aktivní Pomikálek smečí snížil a Ježek vyrovnal na poločasových 34:34.

Druhou půli zahájila trojka Williamse, po něm se za tři body trefil i Kohout a Pardubice vedly 40:34. Válečníkům se v této fázi nedařilo, vyrobili tři ztráty a trenér Budínský si vzal raději oddechový čas. Po něm se naši konečně střelecky prosadili díky jedné šestce Krakoviče a trojce Feštra, ale domácí si drželi náskok, který v polovině této periody byl 46:38 a následně 48:41. Děčané ale nesklonili hlavy, Grunt proměnil trestné hody, Autrey trefil důležitou trojku a Landa po útočném doskoku srovnal na 48:48. Po dalších trestných hodech Autreyho a trojce Feštra se vedení překlopilo dokonce na stranu našich, ale Švrdlík s Jacksonem byli proti - 55:53. Jenže poslední slovo měl Autrey, který byl na čáře trestných hodů opět neomylný - 55:55. Před poslední desetiminutovkou se tak vlastně začínalo od nuly, což ale brzy změnil Grunt, jenž trefil svoji druhou trojkou, poté přidal dva dvoubodové koše a Válečníci vedli 55:62. Navíc domácí naráželi v útoku na stále neprostupnější obranu Děčína, chybovali a naši toho využili. Po dalších dvou bodech Grunta a koši Feštra s faulem se poprvé rozdíl ve skóre dostal na dvojciferný - 56:67. Pardubičtí se střelecky trápili, a po šesti odehraných minutách měli na svém skóre stále pouhý bod - 56:72! V posledních minutách se však přece jen zvedli, a to především zásluhou Williamse a Jacksona, ale Děčín si už výhru vzít nenechal a zvítězil 67:76.

"Myslím, že lepší moment pro první venkovní výhru v této sezóně jsme si nemohli vybrat. Pardubice jsou silným týmem a vyhrávat se zde nebude lehce, proto mě dnešní výhra těší o to více," radoval se kouč Děčína, Pavel Budínský, který zhodnotil i celý zápas: "Pardubice dnes neměly svůj střelecký den, ale my jsme jim to stížili dobrou obranou, nenechávali jsme jim optimální pozice a naše hra byla efektivnější. Především mě ale těší, že jsme to nevzdali za nepříznivého stavu ve třetí čtvrtině, vrátili jsme se zpět a v poslední čtvrtce jsme skóre otočili. Hra domácích byla v závěru těžkopádná, kdežto my jsme se trefovali."

Nejlepší hráčem utkání byl vyhlášen děčínský pivot Pavel Grunt, jenž zaznamenal 18 bodů, když dal pět z osmi dvoubodových střel a proměnil obě své trojky. K tomu pak přidal 10 doskoků a získal double-double. Dobře zahrál i Autrey, který získal 6 faulů (TH 8/10), měl 7 doskoků a 5 asistencí, což ale bylo vykoupeno 6 ztrátami. Poslední dvojciferným střelcem Válečníků byl Feštr s 11 body.

"Pochvalu si ale zaslouží i Krakovič, Landa a další. Dnes to byl zkrátka povedený týmový výkon. Věřili jsme si na vítězství, a na hřišti to bylo vidět. Doufám, že si kluci tohle zapamatují a budeme to předvádět i v dalších zápasech," dodal Pavel Budínský.

Na straně Pardubic byli nejlepší Williams s 20 a Jackson s 18 body, zbytek týmu zůstal za očekáváním a porovnání ratingu obou celků hovoří za vše - 45:97.

Domácím se nedařilo střelecky, když proměnili jen 12 z 44 dvoubodových střel a dali 9 trojek z 31 pokusů. To Děčané byli ve dvoubodové střelbě daleko úspěšnější a do koše soupeře padla přesně polovina z 38 pokusů. Také byli lepší v celkovém počtu doskoků, v asistencích, dali více bodů z brejků a měli střelecky produktivnější lavičku.

BK JIP Pardubice - BK ARMEX Děčín 67:76

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru