Výzva dárcům nuly negativní pomohla, univerzální krevní skupinu v nemocnici však nadále potřebují
Ilustrační foto: KZ
Děčín

Ústecký kraj - Transfuzní oddělení Krajské zdravotní- Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem vzkázalo poděkování všem dobrovolným dárcům krve, kteří v uplynulých týdnech na základě výzvy přišli darovat nejcennější tekutinu.

Výzva směřovala k lidem s univerzální skupinou 0-. Transfuzní oddělení zajišťuje odběry krve ve spádové oblasti Ústí nad Labem, Teplice, Litoměřice, Lovosice a Roudnice nad Labem a zásoby krve skupiny 0- využívané při operacích se dostaly po letních měsících na kritickou hranici.

"Po výzvě v médiích a oslovení našich dárců přišlo k datu 11. října celkem 174 dárců krevní skupiny 0- darovat krev. Díky výzvě se dostavilo celkem 101 nových dárců, u 29 byla zjištěna krevní skupina 0-. Ve stejném období však bylo vydáno či připraveno pro pacienty naší nemocnice celkem 133 krví této univerzální krevní skupiny," rekapituluje MUDr. Klára Váchová, zástupkyně primáře Transfuzního oddělení Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem s tím, že v posledních týdnech se oddělení pohybovalo na hranici 30-50 % běžných zásob a nedařilo se ani po přímém telefonickém kontaktování dárců krve stav zásob doplnit.

"V určitých obdobích se můžeme potýkat s nedostatkem určitých krevních skupin. Je to dáno zejména skladbou pacientů, kteří jsou v tomto období ošetřováni. Ale také k tomu přispívá i doba skladování erytrocytů, která je pouze 42 dní. Rovněž i zastoupení krevních skupin v populaci hraje svou úlohu. Nejčastěji se však potýkáme s nedostatkem krví A negativních a především univerzálních 0-, což je důsledkem i vysoce centralizované zdravotní péče v naší nemocnici, jako je např. úrazové centrum, která má vysokou spotřebu univerzální 0- krve pro masivně krvácející pacienty a k velkým spotřebitelům krve se přidala i nově vzniklá kardiochirurgie," vysvětluje lékařka.

Zásoby krve skupiny 0- se ústeckému transfuznímu oddělení podařilo zvýšit zhruba na 65 % potřebného stavu. "Mezi prvodárci, kteří na výzvu dosud zareagovali, byli kromě mladých i starší 50 let, což vidíme jako velmi pozitivní i do budoucna. Všem, kdo přicházejí dobrovolně darovat krev, děkujeme," řekla MUDr. Klára Váchová.

Kontakt:

  • Transfuzní oddělení Krajská zdravotní – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, budova C, 2. nadzemní podlaží
  • Sociální péče 3316/12A
  • 401 13 Ústí nad Labem
  • Telefon pro dárce krve: 477 113 468

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru