Špehoval vás někdo přes kameru v notebooku? Lidem chodí vyděračské e-maily!
Vyděrači vyhrožují, že prostřednictvím webové kamery získali citlivé údaje. Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj – Policisté upozorňují, že se v poslední době šíří vlna výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích.

„Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin (v této konkrétní vlně),“ uvádí Jaroslav Ibehej z Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV.

Odesílatelé těchto e-mailů ve skutečnosti žádnými daty nedisponují. Doufají však, že adresát tomuto tvrzení uvěří a požadovanou částku uhradí.

„Policie ČR, jež tyto případy registruje, v důsledku další masivní vlny varuje všechny uživatele elektronické pošty, aby podezřelé e-maily neotvírali (smazali je, či označili jako spam), na uvedené, ani podobné e-maily nereagovali, a nic neplatili. Pokud již došlo k zaplacení, neprodleně věc nahlaste Policii ČR,“ vyzývá Jaroslav Ibehej.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru