Na vrchu Jáchym byla obnovena historická kaple a křížová cesta, v sobotu jí požehná generální vikář
Obnovená kaple i křížová cesta. Foto: Lesy ČR
Děčín

Lobendava - Historickou křížovou cestu v Lobendavě na vrchu Jáchym ve Šluknovském výběžku v Ústeckém kraji obnovily podle vzorů z historických pramenů Lesy České republiky. Podnik investoval jeden a půl milionu korun. V sobotu 26. května veřejně požehná cestě generální vikář litoměřické diecéze římskokatolické farnosti Lobendava Martin Davídek.

Obnova křížové cesty začala v srpnu 2016. „Kromě třinácti kamenných zastavení jsme rekonstruovali také kapli,“ uvedl Zdeněk Růžek, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Teplicích.

2205obnova3

Objekt před obnovou. Foto: Lesy ČR

2205obnova2

Obnovená kaple i křížová cesta. Foto: Lesy ČR

Původní křížová cesta tvořená pískovcovými zastaveními a dvěma kaplemi (Kalvárie a Boží hrob) byla požehnána v roce 1914. Po skončení druhé světové války a následném odsunu původního německého obyvatelstva se přestala kaple i křížová cesta využívat. Na dvě desetiletí navíc patřila do zakázaného pohraničního pásma. Po jeho zrušení v 60. letech 20. století pokračovala devastace kaple a křížová cesta postupně zanikla.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru