Úřad potvrdil půlmilionovou pokutu pro město Děčín za protisoutěžní loterijní vyhlášku
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Děčín - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad statutárního města Děčín a potvrdil tak pokutu ve výši 499 000 korun, která byla městu uložena prvoinstančním rozhodnutím za protisoutěžní jednání v souvislosti s obecně závaznou vyhláškou regulující provozování sázkových her a loterií.

Porušení § 19a zákona o ochraně hospodářské soutěže se podle napadeného rozhodnutí město Děčín dopustilo tím, že obecně závaznou vyhláškou města Děčín č. 3/2013, o regulaci provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her, účinnou od 8. 6. 2013 do 7. 10. 2016 povolilo na svém území provozování sázkových her a loterií a jiných podobných pouze v kasinech na adresních místech uvedených v příloze č. 1 vyhlášky a provozování výherních hracích přístrojů pouze na adresních místech uvedených v příloze č. 1 a příloze č. 2. Současně byl omezen i maximální počet výherních hracích přístrojů na 4 na provozovnu. Výběr adresních míst provozování a stanovení maximálního počtu výherních hracích přístrojů na provozovnu přitom město neprovedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Tímto postupem narušilo město bez ospravedlnitelných důvodů v období od 8. 6. 2013 do 7. 10. 2016 hospodářskou soutěž na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her a na trhu provozování provozoven, v nichž mohou být loterie provozovány.

V rozkladu účastník řízení mj. namítal zejména možné porušení ústavou zakotveného práva obcí na samosprávu. Předseda Úřadu námitku zamítl s tím, že Úřad nijak nezpochybňuje právo obcí vydávat obecně závazné vyhlášky, ani si nijak neosobuje právo takové vyhlášky rušit, neboť tato pravomoc náleží pouze Ústavnímu soudu. Zásah Úřadu je nicméně zcela v souladu s článkem 101 odstavcem 4 Ústavy, dle něhož „stát může zasahovat do činnosti územních samosprávných celků, jen vyžaduje-li to ochrana zákona, a jen způsobem stanoveným zákonem.“ Úřad má tedy nezpochybnitelné zákonné oprávnění vyjádřené v § 19a zákona o ochraně hospodářské soutěže, přičemž účelem zásahu je ochrana zákonem chráněného zájmu na zachování nenarušené hospodářské soutěže.

Nad rámec rozkladu a z moci úřední přezkoumal předseda Úřadu také zákonnost napadeného rozhodnutí, přičemž konstatoval, že prvoinstanční orgán nepochybil a uložená sankce rovněž odpovídá principům zákonnosti a přiměřenosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru