Město Rumburk pomůže lidem řešit problémy s bydlením, peníze chce získat z operačního projektu
Ilustrační foto
Děčín

Rumburk - Na včasnou pomoc lidem ohroženým ztrátou bydlení, například ovdovělých osob či osamělých rodičů s dětmi, ale také třeba na zdravotní a hygienickou osvětu je zaměřen projekt, který připravuje město Rumburk ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování.

„Připravujeme projekt, kterým chceme nastartovat podpůrný systém včasné pomoci pro oblast bydlení,“ vysvětlil starosta města Ing. Jaroslav Sykáček. „Plánovaná „záchytná síť“ by tu měla být pro všechny, jimž z jakéhokoliv důvodu hrozí ztráta střechy nad hlavou, nebo žijí v nevhodných podmínkách a vlastními silami se jim nedaří zajistit lepší.“

Velký důraz klade město v projektu na rozvoj terénní práce; sociálnímu odboru by měli přibýt celkem tři pracovníci. Jejich pracovní agendou bude především práce s těmi, kterým hrozí ztráta bydlení třeba z důvodu vysoké zadluženosti. „Oceňuji přístup města, z naší dlouholeté praxe se potvrzuje, že trpělivá práce terénních pracovníků je jedním z klíčů k úspěchu,“ uvedl Jakub Michal, metodik Regionálního centra Západ Agentury pro sociální začleňování.

Prostředky na realizaci projektu ve výši zhruba 6,5 milionů korun chce město získat z uzavřené výzvy Operačního programu Zaměstnanost, do níž se může přihlásit díky spolupráci s agenturou v režimu tzv. Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Strategický plán sociálního začleňování, jenž je podmínkou pro čerpání z uzavřených výzev OPZ, schválilo město již v říjnu.

Obdobnou cestou se vydává i obec Staré Křečany, která se účastní spolupráce s agenturou společně s městem Rumburk. Staré Křečany chtějí z plánovaných projektů do OPZ zafinancovat nejen terénní pracovníky, ale i asistenty prevence kriminality. Celkové čerpání na tyto pracovníky po dobu tří let přesáhne 7 milionů korun, o další 4,5 milionu si na resocializační aktivity požádá Salesiánský klub.

Agentura pro sociální začleňování, Regionální centrum pro Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj v současné chvíli poskytuje podporu celkem 21 městům či obcím, o přístupu ke spolupráci jedná s dalšími. „Města mají zájem především o spolupráci na zmiňovaném Koordinovaném přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, a to díky výhodám, které jim tento režim přináší,“ vysvětlil na závěr metodik ASZ Jakub Michal. „Na základě schváleného Strategického plánu pro sociální začleňování jsou obcím v uzavřených výzvách OPZ alokovány finanční prostředky přímo pro jejich záměry.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru