Podzim se už přihlásil ochlazením a mlhami, řidiči musejí být ostražití
Podzim s sebou nese na silnicích nová nebezpečí. Více to klouže, jsou mlhy. Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Sluncem prozářené dny jsou s největší pravděpodobností minulostí. Podzim už převzal vládu nad počasím. Výrazně se ochladilo, mlhy halí stále častěji města, obce a krajinu nejen ráno, leckde se opar nezvedne ani do večera. Změna podnebí se projevuje také na silnicích. Je proto nutné, aby se jí řidiči přizpůsobili, byli ostražití a zbytečně neriskovali.

Poklesem venkovních teplost se snižuje přilnavost pneumatik, což má za následek prodloužení brzdné dráhy auta. Řidič by měl proto snížit rychlost, zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny a neměl by jezdit ve skupině jiných aut. Je také třeba počítat s kluzkou vozovkou v důsledku spadaného listí ze stromů, nočních či ranních námraz a častějších studených dešťů. Hrozí tak aquaplaning.

Důležité je podle zkušeného instruktora kurzů bezpečné jízdy Jiřího Patery sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce řidič eliminoval časovou prodlevu. „Pro nouzové brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu platí jediné pravidlo. Vyšlápnout spojku a tlačit na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak se docílí nejkratší brzdné dráhy. U vozů s automatickou převodovkou nebo elektromobilů, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí,“ zdůraznil.

Připomněl, že se také blíží doba, kdy je třeba opatřit vozidlo zimní výbavou. Musí být použita vždy, pokud to vyžadují povětrnostní podmínky bez ohledu na datum a také pokud řidič vjede do úseku ohraničeného dopravní značkou Zimní výbava.

Základním atributem výbavy pro chladné počasí je zimní pneumatika. V České republice musí být taková pneumatika označena písmeny M + S, Patera však jednoznačně doporučuje nasadit pneumatiky označené i třemi vrcholy se symbolem sněhové vločky uprostřed (3PMSF z anglického Three Peak Mountain Snow Flake). „Taková pneumatika je zvlášť vhodná do zimních podmínek, má všechny potřebné vlastnosti. Řidiče z pohraničí chci navíc upozornit na novelu silničního zákona v Německu. Pneumatika vyrobená po 1. lednu 2018 bude u našich sousedů podle této novely považována za zimní pouze v případě, že bude 3PMSF,“ doplnil.

2110kurzy

Jak předcházet krizovým situacím způsobeným nástrahami počasí si každý řidič může vyzkoušet v kurzech bezpečné jízdy. Foto: Autodrom Most

Kromě výměny letních za zimní pneumatiky je podle Patery nutné nechat zkontrolovat geometrii podvozku vozu, tlumiče a brzdovou soustavu. „Zimní pneumatiky je třeba nasadit ve chvíli, kdy je tři až pět dnů po sobě ranní teplota nižší než sedm stupňů Celsia. Že je důležité zkontrolovat geometrii, ukázaly testy, při nichž až 86 procent vozů nevyhovělo. V takovém případě vůz špatně brzdí, pneumatika se jízdou ničí,“ varoval.

Jak předcházet krizovým situacím způsobeným nástrahami počasí si každý řidič může vyzkoušet v kurzech bezpečné jízdy. Společnost AUTODROM MOST nabízí kurzy přizpůsobené mužům, ženám, mladým začínajícím řidičům či rodinám. Po teorii v učebně si při praktické výuce každý vyzkouší brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce, připomínající sníh či námrazu. Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru