Gabriela Nekolová: Našemu kraji pomůže změna sociálních zákonů
Gabriela Nekolová.
Děčín

Ústecký kraj - Díky práci Gabriely Nekolové (ČSSD) jako zástupkyně zmocněnce vlády od léta na sever Čech proudí miliony korun. Jen peníze a projekt, který pomáhala vytvořit, však ke zlepšení situace kraje podle ní nestačí. V Parlamentu chce bojovat za změnu zneužívaných sociálních zákonů.

Na volebních plakátech máte slogan, že vás štvou stejné věci jako nás. Které to jsou?

Kšeftování s bydlením, a to že do kraje jsou sestěhováváni ze zbytku republiky nepřizpůsobiví občané, jejichž chování neumíme současnými zákony ovlivnit. Zneužívání sociálních dávek, které by měly patřit zejména zdravotně postiženým, seniorům, lidem ve skutečné nouzi a nikoli jako způsob obživy pro ty, kteří se práci vyhýbají. Špatně nastavený systém exekucí a obrovská zadluženost obyvatel. I zde je nutná změna zákonů. Nízké mzdy, platy a důchody, které z našich obyvatel dělají chudé příbuzné Evropy. A jsou také důvodem odchodu mladých lidí z našeho kraje do Prahy nebo zahraničí.

Teď to budou dva roky, kdy vás vláda jmenovala na pozici zástupkyně zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje, tedy kraj Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský. Jste také již několik měsíců náměstkyní ministryně práce a sociálních věcí. V rámci těchto funkcí se určitě se členy vlády setkáváte již nyní. Je těžké prosazovat změny důležité pro náš kraj před lidmi z celého Česka a ulehčilo by vám to, kdybyste zasedla do Sněmovny?

Je to těžké, protože politici z jiných částí republiky si velmi často nedovedou představit problémy našeho regionu, a především na ně přímo nedoléhají tak, jako na nás, kteří zde žijeme. Stát našemu regionu hodně dluží, jsem ráda, že se nám podařilo s touto vládou prosadit program RESTART, který má pro náš, Moravskoslezský a Karlovarský kraj zajistit finanční podporu. K řešení problémů našeho kraje jsou ale nutné také změny zákonů, a to zejména v sociální oblasti, proto nyní kanduji do Sněmovny.


Gabriela Nekolová

  • Narodila se před 39 lety v Mostě, kam se po studiu v Praze ihned vrátila
  • Pracovala jako asistentka pro Hospodářskou a sociální radu Ústeckého, nyní je její vedoucí
  • Působí také jako zástupkyně zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje, do níž ji v říjnu roku 2015 jmenovala vláda
  • Má dvě malé děti

Před dvěma měsíci vláda schválila postupné uvolňování peněz (ve výši přesahující 40 mld.) do projektu RESTART, který má postižené regiony „rozpohybovat“. Kdy se dočkáme prvních prostředků a na co? Nezůstane RESTART jen plánem na papíře jako mnoho dalších strategií?

Rozhodně nezůstane, protože peníze už do kraje proudí nyní. Za ty dva měsíce byly uvolněny prostředky na regeneraci starých průmyslových areálů, vláda navýšila program na rekultivaci území po těžbě o tři miliardy, probíhají demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách, v Ústí se připravuje testování aut, na únor chystáme výzvu pro místní vysoké školy na výstavbu, vybavení i vzdělávací programy a začátkem roku se otevřou dotace také pro spolupráci firem a výzkumných organizací. Myslím, že na první měsíce je to úžasný výsledek.

Řada Severočechů odchází hlavně do Prahy, protože tam mají na stejných pozicích možnost pracovat za úplně jiné peníze. Pomůže RESTART zvrátit i tento trend? Za jak dlouho si myslíte, že by se zdejší lidé mohli dostat na průměrnou mzdu pro Českou republiku, jejíž zveřejnění místní vždy tak akorát vytočí?

Program RESTART může pomoci s rozvojem místních firem, přilákáním investic s vyšší přidanou hodnou a celkově s obnovou hospodářství, to v konečném důsledku povede i ke zvyšování mezd. Od firem často slýchám, že nemají kvalifikované zaměstnance, ale přitom v kraji schopní lidé jsou, jen je necháváme odejít do Prahy, nebo do práce nenastoupí kvůli exekucím. Dokud zaměstnavatelé mzdy v kraji nezvýší, odliv kvalifikovaných lidí nezastavíme. My ostatní bychom měli přispět zlepšení podmínek pro rozvoj podnikání a zvýšením kvality života v regionu.

Stále více Mostečanů se nejen na sociálních sítích rozčiluje, že Most bude brzy dalším velkým ghettem a kdo může, uteče jinam. Vy naopak chcete, aby mladí pracovití a vzdělaní lidé zde zůstali. Máte odvahu jej rázně řešit a můžete uvést příklad tři opatření, která by ke zlepšení soužití vedla?

Uvedu čtyři, které spolu úzce souvisí. Návrat části bytů do rukou obcí. Tím vznikne dostupné bydlení pro seniory, mladé rodiny, matky samoživitelky a další. Povinnost pro ty, kteří pronajímají více než tři byty, mít živnostenské oprávnění a dodržovat pravidla. Úprava sociálních dávek na bydlení, aby se omezilo jejich zneužívání. Důsledné postihy pro ty, kteří svým chováním obtěžují a ohrožují své okolí.

Jak vidíte severní Čechy za dvacet let a myslíte, že vaše děti zde budou chtít zůstat?

Já je vidím jako prosperující region, který překoná své problémy, využije své výhodné polohy v blízkosti Prahy a stane se dobrým místem k životu na lukrativní adrese "hodinu od evropské metropole". Nevím, kde se jednou rozhodnou žít mé děti, ale chci, aby byly pyšné, že jsou z tohoto kraje, aby to pro ně byl domov, v němž se dobře žije.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru