Foldyna vyráží do boje se sociálním napětím i nízkou hladinou Labe
Jaroslav Foldyna.
Děčín

Ústecký kraj - Je to matador v Poslanecké sněmovně, už sedm let za ČSSD předkládá nové zákony a úpravy těch, které považuje za nevyhovující. Vždy je kolem něj rušno, říká se mu rebel. Jaroslav Foldyna opět získal důvěru svých straníků a do nynějších voleb znovu vstupuje jako lídr kandidátky.

V lavici Poslanecké sněmovny zasedáte již od roku 2010, vyjmenujte tři nejvýznamnější věci, které se za oněch sedm let podařilo ve prospěch Ústeckého kraje vybojovat… A které si nejvíce ceníte vy a rád byste na ni navázal?

Byl jsem spoluautorem novely exekučního zákona, který významně zlepšil postavení lidí, kteří jsou v exekuci, byť přiznám, že náš původní návrh byl razantnější. Toto je i pro budoucnost významné téma nejen pro náš kraj, kde je téměř 16 % lidí v exekuci, ale pro celou republiku. Druhá významná věc, která se dotýká opět nejen lidí v Ústeckém kraji, je, že se mi podařilo prosadit v novele stavebního zákona vyřazení tzv. sdružení a spolků ze stavebního řízení. To velmi komplikovalo záměry investorů a stavějících. A pak to byla celá řada drobných účastí na rekonstrukcích několika zákonů. Zejména se domnívám, že se mi bez příkras podařilo v Poslanecké sněmovně vždy otvírat ta nejpalčivější témata Ústeckého kraje, jako je neefektivnost několika sociálních zákonů, které víceméně spolupodněcují jisté sociální napětí v našem regionu. V poslední době jsem se významně angažoval v otázce nespravedlivého postoje státu vůči několika tisícům pracovníků palubních posádek, kteří pracují v Holandsku, jsou dvakrát zdaněni, a dokonce perzekuováni státem.

To je tak namátkou z řady, kterou stojí za to uvést.

Do budoucna chci prosazovat zjednodušení a zefektivnění zákonů v sociální oblasti, zejména těch, které jsou významně zneužívány, jako je obchod s chudobou v oblasti bydlení, tedy dávky na bydlení a doplatek na bydlení. Současně chci nadále pracovat na prosazení splavnění Labe, které by ve svém důsledku významně ovlivnilo život nejen v Polabí, ale i v oblasti chemického průmyslu, zemědělství, investičních celků a metalurgie. Pracuji také v oblasti zahraniční politiky, kde se domnívám, že náš postoj musí být v oblasti EU srozumitelný a důstojný s ohledem na zájmy ČR a jejich občanů. Nesouhlasím s bezhlavým přijímáním a odezíráním z úst vedoucích představitelů EU či jiných mocností.

V květnu jste Sněmovně předložil návrh zákona, který by zachoval billboardy u silnic. V čem konkrétně by to mělo pomoci obcím?

Nešlo vůbec o billboardy. To, co jsem předkládal, bylo na základě zkušeností s obdobnými zákony v Rakousku a na Slovensku, kdy jsem chtěl obcím zjednodušit rozhodování o pracích v katastru obce. V současnosti není jednoznačný výklad toho, co je a co není souvisle zastavěné území, ve kterém rozhodují obce. Tuto věc jsem chtěl předložením návrhu zjednodušit a vyřešit, aby to, co se děje v katastru obcí, bylo v kompetenci obecních a městských zastupitelstev. Bohužel obdobný výklad zákona nahrával i tomu, že v obcích by neplatil plošný zákaz budování billboardů podél komunikací, tudíž jsem svůj návrh stáhl. V budoucím volebním období budu hledat možnosti, jak jej zdokonalit, aby novela pomohla pouze v oblasti rekonstrukcí a výstavby, o kterých budou rozhodovat města o obce.


Jaroslav Foldyna

  • 56 let, pochází ze Stráže pod Ralskem, žije v Děčíně
  • pracoval jako přístavní kormidelník i jako přístavní dělník v českých i hamburských přístavech
  • několik semestrů studoval teologickou fakultu pravoslaví Prešovské státní univerzity na detašovaném pracovišti v Olomouci
  • v roce 1989 spoluzakládal ČSSD
  • dosud se věnuje boxu

Jak sám říkáte, bez našeho kraje by valná část republiky neměla elektřinu, náš kraj ale patří k těm nejzanedbanějším. Teď se mluví o případné těžbě lithia, která je však zatížena poplatkem za vytěženou tunu ve výši 25 %. Jak je možné, že těžaři za uhlí platí ubohá 3 %, přičemž není zaručeno, že se tyto peníze vrátí tam, odkud ono bohatství patří?

Novela horního zákona v minulém volebním období zvedla podíl státu z vytěžené tuny uhlí o 100 %, tedy ze 1,5 % na 3 %. Nákladovost na vytěžení jedné tuny uhlí a efektivita těžby přinutila stát i Poslaneckou sněmovnu, aby s podílem státu na vytěžené tuně uhlí jednala obezřetně. Je jednoduché a populisticky jistě zajímavé říci, že to může být 6 %. To by ale mohlo významně ovlivnit efektivitu těžby a došlo by k zásadnímu útlumu, který by s sebou přinesl i nezaměstnanost v našem kraji. Proto stát i Sněmovna postupují v tomto obezřetně.

Bojujete za to, aby mladí a perspektivní neodcházeli ze severních Čech. Jedním z důvodů, proč utíkají, je i fakt, že nechtějí žít blízko sociálně vyloučených lokalit a sledovat, jak někteří mohou pohodlně žít na úkor systému, a jiní makají a jsou na tom stejně. Toto se kritizuje napříč politickým spektrem, kde tedy vázne řešení?

Ústecký kraj trápí vysoký podíl nezaměstnanosti, nízké mzdy a problematické sociální skupiny, které v něm žijí. První dva problémy existují, to nelze popřít, nicméně to, co je dominantní, je napětí ve společnosti. To napětí plyne z rozladění ze sociální politiky, jež nerealisticky zvýhodňuje lidi, kteří sociální výhody jen čerpají a nejsou ochotni plnit základní povinnosti. Sociální napětí můžeme řešit jedině tehdy, pokud věci začneme nazývat pravými jmény. Ať jsou to dávky na bydlení, dávky v nezaměstnanosti či další typy dávek, je potřeba prosadit kontrolu, komu tyto dávky dáváme, a popřípadě zastavit vyplácení těm, kteří nedbají na svou povinnost. Ústecký kraj nemůže být odpadkovým košem pro sociálně slabé v České republice!

K tomu je třeba ještě dodat, že k zajištění toho, aby z Ústeckého kraje neodcházeli kvalifikovaní a vzdělaní lidé, popřípadě, aby takoví lidé do tohoto kraje přišli, musíme nabídnout stabilizační příplatky pro profese, které v kraji chceme udržet, popřípadě do kraje přilákat. Absolventi právnických, lékařských či jiných fakult by měli být bonusově ohodnoceni, pakliže uzavřou závazek pracovat po určité časové období v našem kraji. Na tomto se musí zejména podílet centrální orgány, tedy ministerstva, následně kraj i obce. Musíme zajistit, aby se náš kraj nevylidnil a nestal se odpadkovým košem problémů, které bude republika odkládat.

Máte pět dětí – zůstaly, případně myslíte, že zůstanou žít na krásném severu naší malé země?

Podle všeho to vypadá, že některé i ano.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru