Milan Šťovíček chce ve vládě navázat na předchozí výsledky
Milan Šťovíček.
Děčín

Ústecký kraj - Stejné cíle, kterých chce definitivně úspěšně dosáhnout, ženou litvínovského místostarostu Milana Šťovíčka (STAN) k opětovné kandidatuře do Poslanecké sněmovny, kde předsedal výboru pro životní prostředí.

Už po řadu let se politicky angažujete za neprolomení limitů, nyní máte v programu, že chcete zásoby za těžebními limity odepsat. V současnosti to ale vypadá, že se v této otázce nic neděje. Je tedy nutné kauzu znovu otevírat?

Odklon od uhelné energetiky je dnes už naprosto zřejmý a je jen škoda, že to současná vláda nepotvrdila. Proto bude nutné a logické, aby stát v dalších letech převedl uhlí za těžebními limity do nebilančních zásob a umožnil tak obcím v okolí dolů jejich rozvoj. Nechme na budoucích generacích rozhodnutí, zda budou uhlí umět lépe zhodnotit než jen spalováním s velice nízkou účinností jak je tomu dnes.

V posledních týdnech se hodně mluví i o lithiu, u kterého je poplatek za vytěžení 25 %, přičemž u uhlí jsou to mizerná 3 %. Nemělo by se tedy zároveň tlačit i na toto téma, tedy na zvýšení odvodu a jeho využití hlavně v oblastech, odkud se těží?

To považuji za další selhání současné vlády. Ta současná 3 % jsou skutečně ostudná a neudržitelná. Opakovaně jsem navrhoval výrazné zvýšení poplatků z těžby uhlí na 15 – 20 %, ale zatím na to vláda neslyšela. Mým cílem je, aby současně s převodem uhlí do nebilančních zásob stát velmi rychle a razantně zvýšil i poplatky z těžby uhlí, a to především ve prospěch obyvatel a obcí v okolí dolů.

Potřebuje vůbec naše země, aby se uhlí u nás těžilo?

V posledních letech těžba uhlí neustále klesá, ale zatím se naše energetika bez tohoto paliva neobejde. V tom jsme dost zaspali. Přítomnost i budoucnost je v obnovitelných zdrojích a ve vyspělých zemích už tenhle trend jede naplno. Místo těžby uhlí ke spalování se náš stát musí rychle přeorientovat na snížení energetické náročnosti výroby a na úspory, protože jen tak bude naše hospodářství konkurenceschopné.


Milan Štovíček

  • Kandidát za hnutí Starostové a nezávislí
  • Narozen v roce 1958
  • Pracuje ve funkci místostarosty města Litvínova
  • Působil také jako učitel a ředitel základní i střední školy a jako zoolog Okresního muzea Most
  • V letech 2010 až 2013 byl poslancem Parlamentu ČR a předseda výboru pro životní prostředí
  • Má tři děti

 V Poslanecké sněmovně jste už působil, jak těžké je prosazovat takto zásadní změny a myslíte, že tentokrát by se to definitivně mohlo podařit?

Nejsem zvyklý slibovat vzdušné zámky, ale naopak plnit to, s čím do voleb jdu. Když jsem tehdy vstupoval do parlamentu s cílem zabránit dalšímu nesmyslnému bourání obcí kvůli těžbě a vymazat z horního zákona totalitní paragrafy o vyvlastňování majetků obcí a lidí, řada lidí tomu nevěřila. Nakonec se zachování limitů těžby stalo pevnou součástí programového prohlášení vlády a pro odstranění vyvlastňovacích paragrafů hlasovala ve sněmovně ústavní většina 120 poslanců.

Stejně jako předchozí oblasti se po celou dobu politické kariéry věnujete i školství. Co jej v současné době nejvíc pálí?

Každý stát potřebuje především zdravé a chytré občany. Vzdělání je v tomto směru nezastupitelné. Nejen školství, ale to zejména, potřebuje především minimalizovat byrokracii a administrativu, která ho doslova dusí. Nechme učitele pořádně učit a vytvořme jim k jejich náročné a potřebné práci podmínky.

Co si myslíte o loňském stopstavu udělování licencí soukromým školám?

Stát by měl především dohlížet na kvalitu výuky a absolventů jednotlivých stupňů naší vzdělávací soustavy. Pro praxi je přece úplně jedno, zda vystudujeme veřejnou nebo soukromou školu. Důležité je, co která škola naučí a jak dobře vybavení z ní žáci či studenti odcházejí. Administrativní zásahy státu jsou jen jedním z mnoha příkladů, kdy stát místo aby sloužil svým občanům, tak jim překáží.

Rád byste zrušil změnu času, na jehož škodlivost poukazuje řada odborníků. Dělá přechod problém i Vám?

Se střídáním letního a zimního času jsem se stejně jako mnoho dalších lidí nikdy nesmířil. O škodlivosti takových změn v lidském organismu toho napsali odborníci už hodně a navíc k něčemu takovému už dost dlouho nejsou ani žádné ekonomické důvody, jak se dříve uvádělo. Tak jako v životním prostředí, tak i v čase bychom se měli orientovat na přirozený cyklus života. Jsem přesvědčen, že „nastal čas na jeden čas“. Věřím, že dříve nebo později střídaní časů opustíme.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru