Po pětileté přestávce slaví děčínská zoologická zahrada narození mláděte u vzácných vikuní. Jde o divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile. „Mládě přišlo na svět ve venkovní expozici ve středu 6. září kolem poledne, takže porod mohli v přímém přenosu sledovat i návštěvníci. Pohlaví prozatím neznáme, nechceme matku s mládětem zbytečně stresovat, dokud si mezi sebou nevytvoří pevné pouto. Hned od začátku se ale o něj vzorně stará,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková.

Chovu vikuní se děčínská zoo věnuje již 19 let, tedy od roku 1998. V roce 2004 se dokonce stala první českou zoologickou zahradou, které se podařil úspěšný odchov tohoto druhu. Od té doby děčínská zoo úspěšně odchovala další 3 mláďata a ta následně rozšířila chovy v různých evropských zoologických zahradách. Současné stádo vikuní tvoří tři samice a jeden samec. Bylo sestaveno v roce 2015, kdy skupinu samic doplnil samec z Tierparku v Berlíně jménem Yolo.

Vikuně jsou známe především pro svou velmi kvalitní srst zlatohnědé barvy, jejíž vlákna jsou jemnější než kašmír a přitom jsou velmi pevná. Právě jejich kvalitní kůže a vlna je přivedla na pokraj vyhubení. Vikuně jsou velmi dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí nejen kvalitou srsti, ale i vlastnostmi krve. Ta obsahuje více červených krvinek než u jiných savců a krevní barvivo hemoglobin účinněji váže kyslík.

Vikuňa patří výškou 96 cm mezi menší lamy, váží 45 – 55 kg. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Živí se travinami, bylinami a některými sukulenty. Březost trvá 11 měsíců, rodí se jedno mládě. Vikuně se dožívají přibližně 20 let.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru