Jílové - Úvodem mi dovolte uvést několik informací o fungování dobrovolných hasičů v našem městě. (V Jílovém na Děčínsku, pozn. redakce). Ve druhé polovině 19. století byly založeny Sbory dobrovolných hasičů v Jílovém a v Modré, tehdy v samostatných obcích. Od té doby sbory i jednotky vykonávaly aktivně svoji činnost. V r. 1980 došlo ke sloučení Jílového a Modré do jednoho města, sloučeny byly posléze i oba sbory dobrovolných hasičů. Historicky se vždy jednalo o „partu“ nadšenců a obětavců, kteří byli ochotni věnovat vlastní energii a čas na pomoc a záchranu ostatních občanů, kteří se ocitli v nouzi.

Dříve se tato dobrovolná „hasičina“ řídila převážně instinktem, logikou, lidskou empatií a místním „patriotismem“. V posledních letech se k tomu všemu připojila spousta právních předpisů, norem, nařízení a požadavků, která ze členů dobrovolných jednotek činí minimálně „poloprofesionální“ hasiče. Této skutečnosti se mnohé jednotky a mnozí členové těchto jednotek nedokázali přizpůsobit, protože to mnohdy neodpovídalo jejich představám a vizím, se kterými jednotky (spolky, sdružení) na počátku budovali. I jim však patří naše velké poděkování za jejich práci, která byla nezbytným základem pro jednotky, které se dokázaly přizpůsobit dnešním přísným pravidlům a požadavkům. Dokladovatelná novodobá historie naší jílovské jednotky dobrovolných hasičů se začala psát v r. 2002, kdy funkci velitele jednotky začal vykonávat p. Pavel Mošner. V té době začala i transformace původní, konzervativně zaměřené jednotky na jednotku odpovídající novým podmínkám a nárokům. Oficiálně (zřizovací listinou) zřídilo Jednotku Sboru dobrovolných hasičů Jílové – Modrá (dále jen „JSDH Jílové – Modrá“) Zastupitelstvo města Jílové ke dni 23. 3. 2005. Od té doby se z ne příliš známé a využívané jednotky stala jednotka, která je nezbytnou součástí záchranných složek působících v regionu Ústeckého kraje a kterou Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje (dále jen „HZS“) plně podporuje v jejích aktivitách. Důkazem je např. časté „darování“ techniky a prostředků využívaných při činnosti jednotky, ale také kladné stanovisko a plná podpora týkající se dotace na výstavbu nové hasičské zbrojnice, která v současné době probíhá. Fakta současné dobyJSDH Jílové – Modrá je v rámci Požárně poplachového plánu Ústeckého kraje (dále jen „PPP Ústeckého kraje“) zařazena v kategorii jednotek požární ochrany III (dále jen „ JPOIII“), a to na základě nařízení kraje, kterým se stanoví podmínky plošného pokrytí kraje JPO. Z daného nařízení vyplývá, že JSDH Jílové – Modrá je povinna zabezpečit nepřetržitou pracovní pohotovost vykonávanou mimo pracoviště (požární zbrojnici) v počtu nejméně jednoho družstva o sníženém početním stavu tj. 1+3. Výjezd JPO kategorie JPO III v daném počtu musí být proveden nejpozději v desáté minutě od vyhlášení poplachu krajským operačním a informačním střediskem Ústí nad Labem. Toto si jednotka bezezbytku plní a od roku 2002 do dnešního dne provedla celkem 1068 výjezdů. Hasiči města Jílové zabezpečují podle PPP Ústeckého kraje hašení požárů a záchranné práce při živelných pohromách a jiných mimořádných událostech i mimo svůj územní (hasební) obvod. Mimo jiné je JSDH Jílové – Modrá předurčena v případě vyhlášení vyššího stupně poplachu k zásahům na dálnici a dálničních tunelech D8.
... a co současné zázemí?
I přesto, kolik výjezdů jednotka od roku 2002 provedla, si dovoluji říci, že současná zbrojnice v Modré je v rámci Ústeckého kraje nejen z hlediska ČSN pro požární zbrojnice (PZ), ale z mnoha dalších hledisek téměř nejhorší!! Prostor garáží je vytápěn elektrickým teplometem (Teplomet BX9-SE, 4,5-9 kW), který je nastaven na temperování 3st. C. Vzhledem k provizornímu způsobu zateplení dochází k velkému úniku tepla, což značně zatěžuje rozpočet zřizovatele. V roce 2016 činily výdaje z rozpočtu 48 418Kč. V roce 2011 byl na danou PZ vypracován projekt na její přestavbu s výdajovým rozpočtem 2 554 678,22 korun (v cenách roku 2011!). Tento projekt by město Jílové muselo hradit celý z vlastních finančních zdrojů, bez nároku na dotaci a přestavba by ani tak nevyřešila jeden z klíčových problémů, díky kterému byla nakonec přiznána současná dotace na přístavbu PZ v bývalém areálu CO, jehož je město od r. 2014 vlastníkem. Daným problémem je reakční doba členů jednotky pro provedení výjezdu.
Členové jednotky musí v době operačního řízení jednotky (vyhlášení poplachu) absolvovat svými osobními vozy vzdálenost bezmála 3 km. Trasa jízdy je po veřejných komunikacích s městským provozem, a zejména pak po silnici I. třídy, s velkou hustotou provozu, zatíženou především kamionovou dopravou (přivaděč na dálnici D8). Po
velmi komplikovaném a časově náročném přemístění se z místa bydliště do zbrojnice se musí členové jednotky dovybavit osobními ochrannými a dalším prostředky, které jsou umístěny v budově sloužící jako zázemí umístěné na opačné straně silnice I/13 než jsou garáže pro techniku. Poté musí doslova „přebíhat“ tuto velice frekventovanou komunikaci, to vše v časovém limitu 10 minut! Dalším problémem objektu stávající PZ jsou velmi stísněné prostory pro skladování pomocné techniky a dalších prostředků PO, a tím i téměř nulové prostory pro údržbu mobilní požární techniky. Při samotném výjezdu automobilové cisternové stříkačky je řidič nucen do vozidla nastoupit zadními dveřmi pro mužstvo, dále akrobatickým způsobem přelézt na místo řidiče a projet faraonovými vraty se 3 cm na obou stranách vozidla a při tom věřit, že městu nezpůsobí škodu na vozidle a podaří se mu vyjet a chránit životy či majetky lidí v nouzi!

Blýská se na lepší časy?
Ano. Město Jílové podalo v prosinci minulého roku žádost o dotaci v rámci výzvy číslo 36 „STANICE INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU“
z fondu integrovaného regionálního operačního programu (dále jen „IROP“) na projekt PŘÍSTAVBA POŽÁRNÍ ZBROJNICE A ZPEVNĚNÉ PLOCHY V JÍLOVÉM U DĚČÍNA. Výše uvedená žádost byla v květnu letošního roku schválena, a to velkou měrou i díky již zmíněnému kladnému stanovisku HZS a jeho podpoře naší funkční a spolehlivé jednotky dobrovolných hasičů, kteří tvoří významnou regionální složku IZS (Integrovaného záchranného systému). Z uvedeného programuje možné získat dotační podporu ve výši 90 % uznatelných nákladů (85 % Evropský fond pro regionální rozvoj, 5 % státní rozpočet). Z celkových předpokládaných realizačních nákladů projektu, které činí 21 269 001,49 Kč včetně DPH (včetně kompletního odvodnění a zpevnění příjezdových ploch v areálu)
se předpokládá dotační podpora v maximální výši 19 142 101,34 Kč. Samozřejmě se výše skutečných nákladů bude odvíjet od ceny, kterou město „vysoutěží“ v rámci výběrového řízení. Termín zahájení stavby je plánován na březen až duben 2018 (v závislosti na počasí), termín dokončení pak na listopad až prosinec téhož roku, případně
na jaro roku 2019 (opět v závislosti na klimatických podmínkách). Původně zamýšlený záměr „včlenit“ hasičskou zbrojnici do rekonstruovaného objektu bývalého skladu CO nebylo možné realizovat, neboť stavební úpravy, související se změnou užívání na hasičskou zbrojnici, nebyly v řadě případů vůbec technicky možné a tam, kde by se nějaké technické řešení našlo, by si vyžádalo neúměrně vysoké náklady na jeho realizaci. Závěrem si dovolím poznamenat, že nikoli hasičům se buduje nová zbrojnice, ale všem občanům se buduje zázemí, odkud bude přijíždět pomoc v případech, kdy to budou nejvíce potřebovat. Díky dotačním prostředkům poskytovatele dotace (celkem plánováno 21 269 001,49 Kč), vlastním prostředkům města (plánováno cca 2 126 900,15 Kč) a práci a ochotě dobrovolných hasičů věřme, že zásahy budou vždy rychlé a profesionální. Tímto děkuji za město Jílové všem bývalým i současným členům jednotky za jejich nezištnou a zodpovědnou práci pro veřejnost a přeji mnoho sil do dalších výjezdů, doufejme již brzy z nové hasičské zbrojnice!

Autor: Lubomír Michalec, místostarosta města

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru