Každé desáté dítě ve školách neobědvá, rodiče na to nemají. Kdo chce svoji situaci řešit, tomu kraj nabídne pomoc
Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Ústecký kraj chce založit vlastní program, ze kterého bude možné hradit obědy dětem z rodin, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů. Rozhodla o tom Rada Ústeckého kraje.

Kraj se tak nepřipojí k projektu Operačního programu potravinové a materiální pomoci vyhlášeného Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), který podle Ústeckého kraje komplexně neřeší nejen potřebnou cílovou skupinu, ale také je pouze krátkodobým řešením situace. Program by měl platit od začátku příštího roku.

„Projekt vyhlášený ministerstvem není dlouhodobým systémovým řešením problémů nejchudších dětí se stravováním, naopak jde zatím o krátké časové období, bez možnosti v danou dobu využít případných navazujících projektů. Pro nás je navíc v tuto chvíli nepřijatelná cílová skupina programu vyhlášeného ministerstvem. Z našeho pohledu tam chybí třeba samoživitelky a samoživitelé nebo pracující lidé, kteří mají opravdu nízké příjmy. V tom nám ministerstvo nevyhovělo,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Klika.

V Ústeckém kraji je 359 mateřských a 275 základních škol. Podle analýzy odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého téměř 10 % žáků ve školách neobědvá, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů. „Nejde přitom jen o rodiny ze sociálně vyloučených lokalit, ale rovněž o samoživitele, které ovšem vyhlášená výzva MPSV nezapojuje a počítá se zapojením jen rodin, které pobírají základní sociální dávky. Jde konkrétně o pomoc v hmotné nouzi, tedy o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc," dodala vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková s tím, že příjemci dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí) tuto dávku používají na zajištění základních životních potřeb, tedy jídlo, hygienu a ošacení.

V rámci systému dávek státní sociální podpory se stát podílí na krytí nákladů na výživu a ostatních základních osobních potřeb dětí a rodin a dávky poskytuje i při některých dalších sociálních situacích. Z tohoto je zřejmé, že z obou systémů (dávek pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí a dávek státní sociální podpory – přídavek na dítě) by mělo docházet k úhradám obědů dětí ve školách. Není navíc zřejmé jakým způsobem, respektive zda vůbec, bude úhrada stravného cílové skupině pokračovat nejpozději po skončení probíhajícího programového období, v rámci jehož Operačního programu potravinové a materiální pomoci je výzva vyhlášena.

Ústecký kraj proto nyní začal jednat se společností WOMEN FOR WOMEN, o.p.s, která se zaměřuje na pomoc ženám (popř. mužům) s dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale aktivně přistupují k řešení svých problémů, aby společně pomohli zajistit obědy pro děti, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách.

(ld)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru