Hasičská technika už je v Litoměřicích, návštěvníci ji budou moci obdivovat na víkendových slavnostech
Foto: HZS ČR
Co se chystá

Litoměřice - Veškerá technika Záchranného útvaru HZS ČR je již v Litoměřicích, kde jí budou moct obdivovat návštěvníci Hasičských slavností Litoměřice 2017. Celkem se do Litoměřic sjede 350 kusů techniky, od té nejstarší, kterou představí sbory dobrovolných hasičů až po nejmodernější a speciální, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor ČR.

Každý, kdo v pátek a v sobotu (9. - 10. června) do Litoměřic dorazí, se může těšit na pásový nakladač CAT 973D ve speciálním opancéřovaném provedení, který je předurčen na zásahy s možností exploze. Tento dálkově ovládaný stroj je od jeho pořízení nasazen ve Vrběticích, kde vypomáhá s likvidací následků výbuchů muničních skladů. Nasazen byl rovněž po výbuchu v Poličských strojírnách a slavnosti tak budou jednou z prvních příležitostí, kde se nakladač představí veřejnosti.

Ze zemních strojů budou k vidění i pásové rypadlo CAT 329E, traktorbagr Huddig, universální dokončovací stroj UDS 214, dále třístranný a jednostranný sklápěčkový automobil na podvozcích Tatra T815. Z vyprošťovací techniky bude na výstavišti ta nejsilnější v podobě vyprošťovacího tanku VT-72, který se používá v místech, kam se kolová technika nedostane, případně tam, kde je potřeba silnějšího navijáku. Dvojice těchto tanků pomáhala loni i v zahraničí, když vyprošťovala českou loď zpod mostu v Drážďanech.

Chybět nebude ani druhý typ tanku v hasičských službách, SPOT 55 určený pro provádění hasebních prací v průmyslových podnicích a těžkém lesním terénu. I tento je dlouhodobě nasazen ve Vrběticích a pomáhal mj. při velkém požáru lesa na Bzenecku. Posledním typem pásové techniky bude obojživelný transportér PTS-10, který dokáže přes vodu převážet náklad o váze až 10 tun, a slouží tak k evakuaci velkého počtu osob, či transportu kolové techniky při povodních a záplavách.

Chybět nebude ani tahač s podvalníkem sloužící pro přepravu veškeré pásové techniky a kolových zemních strojů, dále valníkový automobil s hydraulickou rukou a nosič kontejnerů na podvozcích T815-7. Posledním kouskem bude sací bagr, což je zjednodušeně velký vysavač, který si poradí s hlínou, bahnem, sutinami a sypkým materiálem. Své využití nachází při pátrání po zavalených a zasypaných osobách, ale také při sesuvech půdy a povodních.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru