Loreta v Rumburku láká na tradiční akce. Na co se letos můžete těšit?
Zdroj: www.jirikov.cz
Co se chystá

Rumburk - Barokní památka Loreta s ambitem v Rumburku je přístupná celoročně. Pro návštěvníky vedle prohlídek připravuje výstavy, koncerty duchovní hudby a doprovodné kulturní akce. Kulturní památku ležící poblíž Českého Švýcarska navštívilo během roku 2018 na 14 600 turistů a poutníků.

Loni se díky příspěvku ministerstva kultury v přízemí vstupní budovy vybudovala nová stálá česko-německá výstava o historii Lorety s interaktivními prvky. Aktualizovala se výstava o křížových cestách Šluknovska, která přibližuje prostřednictvím fotografií a situačních plánů všech čtrnáct kalvárií v regionu. Úspěšně se vyzkoušel nový zážitkový výukový program, který skupiny školáků a studentů provede Loretou v době baroka.

Během roku 2019 se návštěvníci mohou těšit tradiční akce - v květnu proběhne Loretánská muzejní noc 2019 a v září regionální zážitek Loretánské slavnosti 2019.

2003loreta2

Zdroj: www.jirikov.cz

V restaurovaném ambitu z poloviny 18. století se uskuteční řada výstav. Tou první bude výstava snímků Petra Hirsche o putování Jana Duška do Santiaga de Compostela. Dobové fotografie přiblíží kdysi samostatné obce Horní Jindřichov a Dolní Křečany, od jejichž připojení k Rumburku v těchto dnech uplynulo sedmdesát let. Díky ústeckým památkářům se zájemci seznámí s prvorepublikovou architekturou na severu Čech. Prostor dostane další z rumburských fotografů, tentokrát to bude Miroslav Jeništa. Mimořádnou akcí bude zcela první česko-německo-polský Den zastavení Via Sacra v neděli 22. září. Jeho součástí bude premiéra divadelní inscenace uměleckého sestupení FysioART "Půlnoc v pohraničí", která ojedinělým způsobem přiblíží historii rumburské Lorety.

Pro ty, kdo si rádi připlatí za to, co běžně není ke slyšení a vidění, se připravují letní a zimní večerní prohlídky při svíčkách. Začátkem července se už řadu let koná prohlídka technického zázemí, při níž návštěvníci projdou běžně nepřístupné prostory.

2003loreta3

Zdroj: www.jirikov.cz

Ač je rumburská Loreta jako soukromá památka závislá na příjmu ze vstupného, několikrát do roka nabízí vstup zdarma. Letos to bude 17. 4. 2019 při komentované prohlídce ambitu a kaple Sv. schodů, 24. 5. 2019 při Noci kostelů, 4. 8. 2019 při odpustkové slavnosti Porciunkule a 30. 11. 2019 při Zahájení adventu.

Rumburská loretánská kaple s ambitem byla postavena počátkem 18. století podle plánů architekta Johanna Lucase Hildebrandta na základě přání Antona Floriana knížete z Liechtensteinu jako svobodná poutní kaple. Správa loretánské kaple byla svěřena řeholníkům z kapucínského kláštera u sv. Vavřince. Ti se o rozlehlé mariánské poutní místo starali do roku 1950, kdy byl jejich klášter násilím zrušen a loretánská kaple byla převedena do správy rumburského děkanství. Ve vstupní budově je k vidění Expozice církevního umění Šluknovska.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru