Mezinárodní hudební festival Lípa Musica se připravuje na další hudební víkend, v úterý pak zavítá do našeho kraje
Hradišťan.
Co se chystá

Ústecký kraj - Mezinárodní hudební festival Lípa Musica (MHF) se poprvé konal v roce 2000, tehdy jako Festival duchovní hudby Česká Lípa. Dnes zahrnuje více hudebních žánrů a kromě Českolipska zasahuje i do Libereckého a Ústeckého kraje, dokonce i do německého Saska.

MHF se koná zpravidla na podzim, letos jste mohli zažít první sérii koncertů již minulý víkend, jež byly zcela vyprodány. Pokud si nechcete nechat ujít některý z dalších koncertů, podívejte se, co dalšího festival nachystal.

V pátek 22. září bude MHF Lípa Musica pokračovat v další sérii koncertů. Zavítá do Prysku do Kostela Sv. Petra a Pavla kde nabídne od 19 hodin koncert Zlato v Prysku. Česko-německý ansámbl Aurea vás přesvědčí, že tón didgeridoo a středověký a renesanční chorál jdou neobyčejně dohromady. Bourdon neboli dlouze držený tón se výjimečné snoubí s melismatickým zpěvem. Aurea s písněmi a kusy pro didgeridoo pracuje experimentálně, čímž dochází k jedinečnému propojení tradice a živé spontánnosti a buduje tak výjimečný most mezi starou a novou hudbou i světem. Nechte se okouzlit Zlatem v Prysku a vychutnejte si zcela neotřelý hudební zážitek.

Labyrintem lásky vás v sobotu 23. září od 19 hodin ve Stráži pod Ralskem v kostele Svatého Zikmunda provede renomované Collegium Marianum. Připravovaný program pracuje nejen s Loutnou českou, která s úspěchem zazněla na festivalu v loňském roce, ale připomene též odkaz strážského rodáka H. I. F. Bibera či barokních skladatelů Brentnera a Caldary. Vypravte se na mystickou hudební pouť, v níž duchovní láska prochází zkouškami a nástrahami tohoto světa, aby konečně spočinula v konečném a pravém „veselí“ a přijeďte se zaposlouchat do dalšího krásného hlasu, který bude patřit nejúspěšnější české sopranistce věnující se staré hudbě, Haně Blažíkové.

Kamenický Šenov přivítá v neděli 24. září v kostele Narození Sv. Jana Křtitele ojedinělé hudební seskupení s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, hudební skupinu Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Hraďišťan je znám širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož silným inspiračním zdrojem byla zejména v počátcích jeho existence lidová tradice.

V úterý 26. září zavítá MHF i do našeho kraje, do Litoměřic, do Kostela všech svatých. Zde uslyšíte drážďanského rodáka Albrechta Kocha, který patří mezi výrazné a inovativní varhaníky a dirigenty Saska. Ve svém programu se dotkne osobnosti Johanna Sebastiana Bacha a představí inspirace jeho nedostižným hudebním uměním v tvorbě dalších světových skladatelů. Koncert B-A-C-H ad se rozezní od 19 hodin.

Němečtí diváci se mohou na festival těšit v říjnu a listopadu. Do našeho kraje se festival vrátí opět v říjnu, kde se můžete 8., 11. a 14. těšit a na další koncerty.

Záštitu nad 16. ročníkem MHF převzal kromě jiných osobností i Daniel Herman, ministr kultury České republiky a Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje. Festival byl zařazen do projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje. Projekt vznikl v zájmu udržení kontinuity a zachování nejvýznamnějších akcí celokrajského i nadregionálního významu, Ústecký kraj se na nich podílí poskytnutím finanční podpory, v některých případech i formou spolupořadatelství. Kraj má zájem identifikovat se s aktivitami uvedeného druhu a pomoci tak zachovat i dále předávat tradice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru