TIP NA VÝLET: Schodům hrůzy v Jáchymově říkali trestanci Mauthausenské. Pro většinu totiž znamenaly smrt
Foto: Martina Nováková
Výlety

Jáchymov - Jako jáchymovské schody hrůzy jsou příležitostně označovány dřevěné schody, které v první polovině padesátých let 20. století spojovaly šachtu Svornost a stejnojmenný tábor. Na obou koncích byla strážní stanoviště.

Jednalo se o 260 příkrých dřevěných schodů, které museli zdejší zajatci, respektive trestanci, zdolávat při cestě do práce a především z práce zpět do tábora, i pro pitnou vodu, která v táboře nebyla. Schody překonávaly výškový rozdíl 60 metrů.

0410vylet3

Z původního schodiště se do současnosti nic nedochovalo. Okolo roku 2000 byla na místě původního schodiště zprovozněna jejich dřevěná replika. Replika ale nebyla udržována, takže se schodiště postupně rozpadlo a zarostlo náletovou zelení. Nová replika byla o několik let později zřízena spolkem PolitičtíVězni.cz za pomoci dalších institucí i jednotlivců. Dnes jsou schody součástí naučné stezky Jáchymovské peklo.

0410vylet

VĚZNI JIM ŘÍKALI MAUTHAUSENSKÉ SCHODY

A to podle schodů v kamenolomu u nacistického koncentračního tábora Mauthausen. Tam vězňové umírali buď pod tíhou ručně vynášených kamenných kvádrů, případně byli svrženi dolů pro sadistickou radost zdejších dozorců. Pád do hlubokého mauthausenského lomu znamenal jistou smrt. Schody u tábora a dolu Svornost takovým způsobem nikdy využívány nebyly.

0410vylet2

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru