Tajemné Tři Kříže v Slavkovském lese provází několik legend. Upolínová louka je zase domovem vzácných rostlin
Národní přírodní památka Tři Kříže. Foto: Martina Nováková
Výlety

Karlovarský kraj - Nedaleko obce Prameny ve Slavkovském lese se nalézá národní přírodní památka Tři Kříže a národní přírodní památka Úpolínová louka pod křížky.

Tři Kříže

Trojice křížů tvoří dominantu vrcholku kopce. Národní přírodní památka je unikátní lokalita vřesovišť. Důvodem ochrany je hadcový kopeček se vzácnou květenou. V lokalitě rostou vzácnější rostlinné a živočišné druhy, proto je přístup na hadcový vrch omezen. Vzácné rostliny velmi chutnají vysoké zvěři, proto je okolo ohrada z pletiva. Pro návštěvníky je v ní udělán malý průchod, kterým se zvěř neprotáhne. Zřejmě nejvzácnější rostlinou v oblasti je endemický rožec kuřičkolistý.

0608vylet1

Kdo postavil tajemné Tři Kříže?

O vzniku křížů existuje několik legend. Ta nejznámější tvrdí, že je nechali postavit místní nemocní tři bratři, jako poděkování za své uzdravení. O tom ale není žádný zápis a dnes ještě žijící pamětníci tuto verzi odmítají. Proto jde zřejmě o báchorku, kterou si vymysleli noví obyvatelé po roce 1945.

Důvod, proč zde tři kříže byly postaveny, je prý daleko prostší. Skalce, na které Tři Kříže stojí, říkávali místní kdysi „am Stoinl“. Obyvatelé Pramenů byli vždy velice zbožní a protože byli i velmi bohatí, často nechávali v okolí vybudovat boží muka, kříže či kapličky. K tomu došlo zřejmě také v případě Tří křížů. Zhotoveny byly společným dílem sangerberských občanů v roce 1849. Společné dílo zde vystavěli proto, že se jedná o nápadnou kamennou vyvýšeninu v okolí obce, na které byli zvyklí náboženské symboly umisťovat. Také zhotovení křížů je společnou prací několika mistrů, nikoliv jen jednoho.

Zdaleka nejčitelnějším a nejzachovalejším nápisem v němčině je text na pravém kříži. Ten se podařilo rozluštit celý. V textu je potvrzen prvotní údaj, že byly kříže postaveny v roce 1849 a skutečně se týkaly jakéhosi uzdravení. Česky věta znamená: "Ke slávě Boha, který lázeňskou léčbou společně se čtrnácti pomocníky v nouzi pomohli k uzdravení opakujeme Děkujene ti Bože. Hans a Anna Hahnovi ze Sangerbergu 1849".

Národní přírodní památka Upolínová louka pod Křížky

Nachází se také poblíž obce Prameny. Jak sám název napovídá roste tady hlavně vzácný a ohrožený upolín evropský.

0608vylet4

Rezervace má rozlohu 18 ha a představuje komplex typicky lučních zamokřených společenstev Slavkovského lesa s pestrým výskytem vzácných druhů rostlin, především upolínu nejvyššího. Mezi další ohrožené druhy patří vrba borůvkovitá, která byla v ČR považována za vyhynulou a znovu se objevila v roce 1990.

0608vylet3

Z živočichů se zde hojně vyskytuje zmije obecná, užovka hladká, slepýš křehký, ještěrka obecná a čolek horský.

Prohlídku území zajišťuje povalový chodník s vyhlídkou do lučních porostů. Pokud chcete vidět louku rozkvetlou upolíny, musíte přijet brzy na jaře. Začíná tu i naučná stezka Mnichovské hadce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru