FOTO: Kamenné varhany jsou vyhledávaným místem filmařů. Ve které české pohádce jste je mohli vidět?
Národní přírodní památka Panská skála. Foto: Jitka Fárová
Výlety

Prácheň - Národní přírodní památka Panská skála (597 m) je vulkanický čedičový útvar, který vyčnívá z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní. Panská skála je nejstarší chráněný geologický útvar na českém území a má rozlohu 1,26 ha.

Skála je tvořena pěti až šestibokými sloupci. Ty jsou uspořádány svisle a šikmo a jsou dlouhé až 12 m a v průměru mají okolo 20 - 25 cm.
Celý útvar připomíná píšťaly varhan a proto se často skále říká "Kamenné varhany". Pod skálou se nachází malé jezírko, které vzniklo z vytěžené jámy a je plněno dešťovou vodou.

0807varhany2

Panská skála vznikla nárazem kontinentální africké litosférické desky do evropské, což vedlo ve druhohorách a třetihorách k alpinskému vrásnění a tím se znovu aktivovala vulkanická činnost. Právě ta dala v této krajině vzniknout novým zlomům v zemské kůře.

0807varhany6

Přes tyto zlomy mohlo opět proudit magma k povrchu. V oblasti Panské skály se vzhůru tlačilo zhruba před 30 miliony let magma čedičového složení, které ale zůstalo v přívodním kanálu a nikdy se nedostalo na povrch. Uvězněné magma začalo velice pozvolna chladnout. Dnes tak můžeme vidět odlišnost od okolí.

0807varhany3

Panská skála má romantický vzhled a díky tomu se stala vyhledávaným místem nejen turistů, ale například i filmařských štábů. Natáčela se tam jedna z nejznámějších českých pohádek Pyšná princezna. Také ji využili filmaři při natáčení francouzského filmu o kouzelníkovi Merlinovi v roce 2011. Také je zachycena v klipu Paulie Garanda – Zázrak. Objevila se ale také v českém filmu Hodinářův učeň z roku 2020.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru