TIP NA VÝLET: Kostel svatého Gotharda – osamělý hrdina v polích
Kostel svatého Gotharda. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Rakovnicko – Neobvyklou památku můžete vidět, pokud se vydáte do oblasti Krupé na pomezí Lounska, Žatecka a Rakovnicka. Je to kostel svatého Gotharda. Co je na vesnickém kostelíku vlastně tak výjimečného? Je to především jeho poloha.

Zatímco všude jinde v okolí kostely stojí obvykle uprostřed svých obcí a městeček, obklopeny domy a hustou zástavbou, svatý Gothard je v tomto ohledu prostě samorost. Tyčí se hrdě a osaměle na kopečku mezi poli do okolní krajiny, všude kolem je jen volná příroda. Kdo chce z Krupé k němu dojít, musí si udělat procházku zhruba kilometr.

Když ke kostelíku přicházíte, je to jako výjev ze starých filmů: příroda, pole, louky, ticho, zpívá pár ptáků, jinak nikde nic. A na pahorku kostel z dávných dob. Chybí jen kočár s koňmi, rytířem nebo princeznou na polní cestě a hned by se tu mohla točit scéna do pohádky.

1506kostelik2

Kostel svatého Gotharda. Foto: e-deniky.cz

Jak se stalo, že naši dávní předchůdci postavili kostel tak daleko od obce? Vysvětlení nakonec není ani tak složité a nechybějí mu ani prvky dobrodružství. Kostel prý vlastně původně stál „normálně“, tedy uprostřed své obce. Ta se dokonce nejmenovala Krupá, ale Kostelec. A kostel byl na návsi, jak je běžné i dnes. Jenže pak osada jménem Kostelec zanikla během třicetileté války. Domy zmizely a zůstal jen náš tichý hrdina. Přibližně tak to uvádějí stránky obce Krupá i web hrady.cz.

Historie je to určitě zajímavá a kostel uprostřed přírody stojí za krátkou procházku a podívání. A kdo má rád trochu delší výšlapy a výlety, může pak pokračovat pěknou krajinou s lesy a rybníka třeba do Rakovníka – je to jen asi deset kilometrů. Nebo mohou vaše kroky zamířit do nedalekých Krušovic, kde se zase jako odměna za cestu dají pořídit pěkné suvenýry a chutné osvěžení. Přejeme hezké zážitky!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru