Tip na výlet: Labská cyklostezka. Na kole hezky podél vody
Pojedeme podél řeky, výlet je proto nenáročný a s malým převýšením, vhodný i pro středně vyspělé cyklisty. Foto: V. Novotný
Výlety

Ústecký kraj - Probouzející se jaro láká na cyklovyjížďku. V Krušných i jiných horách může být ještě trochu zima, takže kam?

Zveme vás k Labi. Pojedeme z Děčína podél řeky, výlet je proto nenáročný a s malým převýšením, vhodný i pro středně vyspělé cyklisty. Nabídneme vám úsek dlouhý něco přes padesát kilometrů.

U řeky

Hned na začátku cyklostezky mívají pravidelně stanoviště cirkusy či lunaparky. Také se můžete rozhodnout, zda se nevydat na opačnou stranu a jet po cyklostezce do kouzelného německého lázeňského městečka Bad Schandau. Či ještě dál, třeba až k moři…! Tak dlouhá je jedna z páteřních evropských tras. Směrem do Německa ale okolí cesty tak malebné není, byť za projetí také stojí. My pojedeme zpět do Čech, krásnou částí v úseku Děčín – Ústí nad Labem (25 km).

Stezka je převážně asfaltová a jen občas odbočí od řeky, ke které se zase brzy vrací. Šlapání nám zpestřují výhledy na plující lodě, které jsou obvykle pomalejší, ale vzhledem k našim zastávkám nám mohou dělat doprovod velký kus cesty. Oko potěší střídající se krásné scenérie labského údolí, a to jsme ještě pár kilometrů před věhlasnou Portou Bohemikou, bránou Čech.

Častá krytá odpočívadla vybízí k odpočinku, instalované mapy k lepšímu zorientování, cedule popisující místní pamětihodnosti či zajímavosti k poučení. Odbočky do vesnic, přiléhajících ke stezce, zase k teplému občerstvení. Můžeme také obdivovat hustou síť „řopíků“, malých vojenských bunkrů z třicátých let, které si majitelé různě opravili.

0404cyklostezkatipnavylet2

Jeden z řopíků na cestě. Foto: V. Novotný

Míjíme či dojíždíme (taky předjíždíme nebo naopak) kola, koloběžky, in-line bruslaře, chodce, tandemová kola a další nejroztodivnější vozítka a šlapadla. Jedou na nich turisté mnoha národností. V sezóně to chce trochu opatrnosti a pozornosti. Pro lepšího nebo pospíchajícího cyklistu není problém rozjet svůj stroj čtyřicítkou a pak i vaše dvacítka proti němu stačí k pořádné ráně… Na kole pád na rozdíl od běžek bolí hodně.

Restaurace či stánky na trase nebo blízko ní? V Děčíně (třeba Kocanda) jsme ještě svěží, takže až něco z dalších kilometrů: Těchlovice, Malé a Velké Březno, Svádov-Olšinky, samozřejmě Ústí, později Sebuzín, rozhodně dvě zařízení v Libochovanech. Pak už přijde Porta Bohemica a po ní proti sobě přes vodu Velké a Malé Žernoseky. Ale to už jsme poněkud popojeli, takže ještě na chvíli v popisu zpátky.

Před Ústím se stezka napojuje na silnici a musíme tak jet po krajnici. Naštěstí jen kousek. V krajském městě se nabídne úchvatný pohled na Mariánský most. Ten v jeho masivnosti podjedeme, konkrétně pravobřežní konec. Cesta pokračuje po vyvýšeném střekovském nábřeží, které je tak široké, že dokonce poskytuje prostor pro bruslaře či chodce a cyklisty zvlášť. Projedeme pod hradem Střekov a teď si přijdou na své milovníci technických památek. Nádherná Masarykova zdymadla stojí za zastávku.

Otáčíme domů

Za Ústím se již blížíme k žernoseckému přívozu. Pokud je ještě příliš brzy (březen), tak loď nejezdí a na druhou stranu (a tím pádem i do Lovosic) se nedostaneme. Uváděná provozní doba přívozu je zpravidla od května do října. Škoda, povede-li se tak slunečná a teplá sobota jako třeba letos 23. března, zájem by určitě byl… Takhle je nutno zvolit druhou variantu, pokračovat do Litoměřic a odtud domů třeba vlakem.

Tak šťastnou cestu a bez defektu!

Další informace také najdete na webu věnovaném Labské stezce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru