Dny evropského dědictví: Vodní elektrárna Střekov bude přístupná pouze během sobot
Vodní elektrárna Střekov. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Výlety

Severní Čechy – Společné dědictví, společné hodnoty; tak zní letošní národní téma Dnů evropského dědictví v České republice. Tradičně se k nim na severu Čech připojuje i Skupina ČEZ, která opět zpřístupní na řece Labi vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Stane se tak již tuto sobotu 8. 9. a následně v sobotu 15. září.

Po obě soboty bude VE Střekov možné navštívit od 10 do 16 hodin, přičemž poslední exkurze v daný den začíná v 15.30 hodin.

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. Jen během prvního pololetí letošního roku si ji stačilo prohlédnout již 1 334 osob, což je o 370 více než za celý loňský rok.

Výroba elektrické energie tímto obnovitelným zdrojem přitom zajímá jak rodiny s dětmi, školní i podnikové exkurze, tak i jednotlivce. Hlavním účelem využití celého vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod. Ten, byť přiléhá k vodní elektrárně, ovšem spravuje Povodí Labe, stejně tak i samotná Masarykova zdymadla.

Videoreportáž (natočeno v březnu 2018)

https://www.youtube.com/watch?v=vxzGhU6mcig

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru