OBRAZEM: Na tomto hradě bronzový mužíček s obří bradou a kyjem plní turistům jejich tajná přání. Poznáte, kde sídlí?
Hrad Loket. Foto: Sandra Veverková
Výlety

Loket – Říká se, že umí plnit tajná přání, ale i z člověka udělat doživotního smolaře. Chce to jen správně vědět, na kterém místě ho pohladit. Řeč je o skřítku Gottsteinovi, který je historiky označován za vládce loketských skal, kamenů a podsvětí.

Sochu jedné z loketských legendárních postaviček můžete spatřit na nádvoří hradu Loket ve stejnojmenném městečku na Sokolovsku. Ze samého středu nádvoří dohlíží na návštěvníky a údajně střeží hrad coby svůj domov. Jeden metr vysoká bronzová socha je jen zvětšenou kopií originálu, ten totiž měří pouhých 30 centimetrů.

CO PRAVÍ LEGENDA

Skřítek Gottstein je vyhledávanou atrakcí turistů právě pro svou schopnost udělat člověka šťastnějším. Když mu prý pohladíte bradku a pro jistotu ještě přispějete drobnou mincí do hradní kasičky, splní se vám, po čem toužíte. Ale pozor! Sáhnete-li Gottsteinovi na jeho kyj, bude vás na každém kroku provázet smůla.

FOTOGALERIE

KUDY NA HRAD?

Kamenný královský hrad Loket, který dostal název podle toku řeky Ohře připomínající tvar paže v ohnuté lokti, se nachází v Karlovarském kraji, v severovýchodní části okresu Sokolov, přibližně 9 kilometrů jihozápadně od Karlových Varů. Během letních prázdnin je otevřen každý den od 9 do 18.30 hodin. Vstup pro dospělého s průvodcem je 130 korun, pro děti pak za 105 korun. Hrad je velmi dobře přístupný, jako cíl výletu je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Za pozornost při návštěvě hradu jistě stojí i expozice útrpného práva v autentických prostorách sklepního vězení. Návštěvník má jedinečnou možnost zhlédnout středověké metody mučení, což byl mnohdy jediný způsob, jak z obviněných „vydolovat“ doznání. Děsivou atmosféru doplňují mrazivé výkřiky a sténání trestanců.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru