Vodní elektrárna Střekov zve v sobotu na návštěvu. Přijďte!
Vodní elektrárna Střekov. Foto ČEZ
Výlety

Ústí nad Labem – Hned dvakrát v nejbližších dvou týdnech pozve zájemce k návštěvě vodní elektrárna Střekov. Poprvé bude možné si ji prohlédnout v sobotu 24. března v rámci Světového dne vody. Podruhé to pak bude v neděli 8. dubna při příležitosti zahájení turistické sezony v Ústí nad Labem a okolí.

K vidění bude zázemí strojníků, tedy velín, i strojovna s Kaplanovou turbínou. „Závěrečný výklad na střeše strojovny umocní zajímavý poetický pohled na řeku Labe s panoramatem Masarykova zdymadla a zříceniny hradu Střekov,“ uvedl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy. Vodní elektrárna Střekov bude přístupná od 9 do 16 hodin. Poslední prohlídka bude začínat v 15.30 hodin.

„O prohlídku vodní elektrárny Střekov je přitom poměrně velký zájem prakticky pořád v průběhu celého roku. Navštěvují ji často žáci a studenti v rámci školních exkurzí. Vodní elektrárna zajímá i laickou veřejnost, často rodiny s dětmi, které přijíždějí na víkendové výlety. Světový den vody je u nás vždy prvním dnem otevřených dveří v daném roce,“ říká David Schoř z ČEZ, oddělení Obnovitelné zdroje, pod jehož vedení vodní elektrárna Střekov spadá. K zahájení turistické sezony 2018 na Ústecku, o jehož bohatém programu jsme psali zde, se elektrárna připojí letos úplně poprvé.

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW. Elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. Střekovská přehrada vytváří jezero o délce 19,5 km a zadržuje 16 milionů kubíků vody. Umožňuje však i bezpečný rybí přechod.

Za celý loňský rok si vodní elektrárnu Střekov prohlédli 964 zájemci. Celkem od roku 2010 až do konce roku 2017 přišlo na exkurzi už více než deset tisíc lidí. Přijďte se podívat i vy!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru