OBRAZEM: Osek je nejen příjemné místo pro bydlení, ale nabízí i spoustu možností pro turistiku, sport a rodinné výlety
Areál oseckého kláštera. Foto: Město Osek
Výlety

Osek - Osek je město ležící na úpatí Krušných hor. Vzniklo na obchodní cestě do Saska, a o jeho rychlý rozvoj se postaral silný šlechtický rod Hrabišiců. Dnes je to město velmi příjemné pro bydlení, ale určitě i zajímavé pro turistický ruch, sport a rodinné výlety.

„Rozhodně máme v našem městě lidem co nabídnout, je tu spousta pěkných a zajímavých míst, která mohou navštívit. Určitě by si neměli nechat ujít zábavu v 3D bludišti, či na discgolfovém hřišti, návštěvu cisterciáckého kláštera a zříceniny hradu Rýzmburk. Městský sportovní areál pak nabízí sportovní vyžití, pro oslavy nebo za nepříznivého počasí můžete využít naše rodinné centrum. Provozujeme také Autocamp, kde se pořádají i různé kulturní a sportovní akce,“ láká Petr Šíla, vedoucí správy městských sportovišť.

Autocamp Osek nabízí ubytování v chatách pro dvě až čtyři osoby. Dále také formou 50 karavanových a stanových míst s elektrickými přípojkami. Auto je možno zaparkovat přímo vedle chaty. Přímo v areálu autokempu je volejbalové hřiště, dva stoly na stolní tenis a v recepci je možnost zapůjčení za poplatek drobných sportovních potřeb.

V těsné blízkosti kempu najdete jedinečné 3D bludiště s lanovými prvky, které je v provozu od dubna do září (o 3D bludišti jsme psali zde), a také různá workoutová hřiště.

Milovníci přírody jistě ocení prostředí v okolí oseckého rybníka vhodné k procházkám sportovním aktivitám a k rybaření. Čisté lesy v okolí Oseka přímo volají po houbaření. Zdejší turistické stezky lákají k pěší i cykloturistice. Osekem vedou také dvě naučné stezky, jedna přírodou a druhá dějinami.

Při procházce městským okruhem naučné stezky po stopách dějin narazíte na další historické památky, jako jsou např. barokní kostel sv. Petra a Pavla, Pomník prince Josefa de Saxe – empírový náhrobek a několik historických soch či památník katastrofy na dole Nelson.

Fotogalerie

Milovníkům historie rozhodně doporučujeme navštívit osecký cisterciácký klášter, kde Informační turistické centrum provozuje celoročně průvodcovskou službu. Samotný klášter je národní kulturní památkou a jeho historie sahá až ke konci 12. století. Je největší románskou stavbou v kraji. Jeho fresková a štuková výzdoba, stejně jako sochy a obrazy předních umělců své doby vytvářejí jedinečný prostor s nezaměnitelnou atmosférou. Kapitulní síň jako jeden z prvních projevů gotického umění v českých zemích se pyšní mistrovsky ztvárněným pulpitem.

V okolí města Osek najdete také spoustu dalších zajímavostí jako např. turistické trasy či cyklotrasy na Dlouhé Louce, rozhlednu Vlčí hora, můžete si vyšlápnout na vrcholek hory Stropník (856 m.n.m.), na který se dostanete například lesní stezkou od hradu Rýzmburk (o hradu jsme psali zde). Z vrcholu hory je kruhový rozhled na Krušné hory, Severočeskou hnědouhelnou pánev, jezero Barbora a České středohoří. Na vrcholu stávala 18 m vysoká dřevěná věž, která se v bouři 13. prosince 1929 zřítila a již nebyla obnovena. Základy jsou dosud dobře patrné. Později zde stávala dřevěná triangulační věž.

Také se můžete projít po nedaleké Flájské přehradě, prohlédnout si Státní zámek Duchcov, odkud pochází Giacoma Casanova, nebo navštívit lázeňské město Teplice a mnoho dalšího.

Osek je znám svojí tradiční poutí. Probíhá dva víkendové dny koncem srpna, v letošním roce je nachystána na 19. a 20. srpna. Osecká pouť nabídne historické tržiště, jarmareční stánky, kulturní program, pouťové atrakce a ve večerních hodinách i velkolepý ohňostroj.

Více informací o městu Osek a jeho okolí najdete zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru